Paredzēs kompensācijas cietušajiem, kurus noziedznieks inficējis ar bīstamu slimību izraisītājiem

(04.06.2009.)

Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien, 4.jūnijā, pirms 3.lasījuma atbalstīja grozījumus likumā „Par valsts kompensāciju cietušajiem”, paredzot valsts kompensāciju gadījumā, ja noziedzīga nodarījuma rezultātā cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu.

Saeima jau pieņēmusi attiecīgus grozījumus Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par apzinātu personas inficēšanu ar B un C hepatītu.

Likumprojekts nosaka, ka kompensācija cietušajiem pienākas arī gadījumos, ja noziegums nav bijis vērsts pret veselību vai dzīvību, bet tā rezultātā personai tomēr nodarīts kaitējums. Tādējādi fiziskai personai būs tiesības saņemt valsts kompensāciju par tīša noziedzīga nodarījuma rezultātā radīto morālo aizskārumu, fiziskajām ciešanām vai mantisko zaudējumu, ja noziedzīga nodarījuma rezultātā iestājusies personas nāve vai cietušajam nodarīti smagi vai vidēja smaguma miesas bojājumi, aizskarta personas dzimumneaizskaramība, vai cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu.

Piedāvātā likuma redakcija paredz, ka cietušajam nav tiesību saņemt valsts kompensāciju, ja noziedzīgais nodarījums bijis vērsts pret satiksmes drošību un cietušajam ir tiesības uz apdrošināšanas atlīdzību saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu.

Maksimālais iespējamais kompensācijas apjoms ir 10 minimālās mēneša darba algas. Kompensāciju turpmāk aprēķinās, ņemot vērā valsts noteikto minimālās algas apmēru brīdī, kad persona atzīta par cietušo.

Par likumprojektu 3.lasījumā vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī