Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze sveic Polijas tautu demokrātisko vēlēšanu gadadienā

(03.06.2009.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze 2. un 3.jūnijā darba vizītē apmeklē Varšavu, kur piedalās pasākumos, kas veltīti demokrātisko vēlēšanu 20.gadadienai Polijā.

Uzrunājot Polijas Sejma deputātus un citu valstu parlamentu vadītājus, Gundars Daudze uzsvēra, ka „poļu apņēmība, panākumi un uzvara pār komunistu varu iedvesmoja arī nacionālo pretošanos Latvijā un visā Baltijā, kas noveda pie padomju impērijas sabrukuma. Pie mums šo nevardarbīgo pretošanos kustību sauc par Dziesmoto revolūciju jeb Trešo Atmodu. Un, esmu pārliecināts, ļoti svarīga loma mūsu Dziesmotās revolūcijas uzvarā bija arī iedvesmojošajiem notikumiem Polijā”. Viņš pateicās arī Latvijas poļu diasporai par atbalstu Latvijas neatkarības atjaunošanā.

„Mums ir bijusi tā iespēja būt klāt notikumos, kas izraisīja milzīgas pārmaiņas visā Eiropā un pat pasaulē. Mēs paši esam piedzīvojuši šīs pārmaiņas un paši tajās piedalījušies. Var droši teikt arī tā - mēs paši esam šīs pārmaiņas radījuši,” atzina Saeimas priekšsēdētājs.

G.Daudze uzsvēra, ka Austrumeiropas tautu izvēle par labu demokrātijai, padomju okupēto valstu izvēle par labu neatkarībai un brīvībai bijusi pareiza izvēle: „Latvijas, Polijas un citu mūsu kaimiņu dalība Eiropas Savienībā un NATO, sadarbība ekonomiskajā un citās jomās pierāda, ka spējam vienoties svarīgos jautājumos, spējam spēcīgā valstu kopienā būt gan patstāvīgi un savu nacionālo īpašību un tradīciju sargājoši, gan vienoties, lai kopīgi risinātu problēmas, piemēram, apvienojot spēkus globālās ekonomiskās krīzes pārvarēšanā.”

Saeimas priekšsēdētājs demokrātisko vēlēšanu gadadienā apsveica Polijas tautu un visus klātesošos, novēlot „darīt visu, lai mūsu tautām arī pēc gadu desmitiem būtu skaidrs, ka 1989.gadā brīvības un tēvzemes vārdā izdarītā izvēle bijusi vienīgā pareizā”.

1989.gada Polijas Sejma vēlēšanas bija pirmās pēckara demokrātiskās vēlēšanas Austrumeiropā. 




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī