Saeimas komisija iestājas pret Izglītības inovācijas fonda likvidāciju

(03.06.2009.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien, 3.jūnijā, pārrunājot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iestāžu reorganizāciju, neatbalstīja ieceri likvidēt Izglītības inovācijas fondu. Deputāti lūdza fondu un IZM savstarpēji vienoties par saprātīgu kompromisu, kas dotu naudas ietaupījumu, bet nenozīmētu projektu apturēšanu.

„Ministru kabinetā apstiprināta Izglītības un zinātnes ministrijas iecere likumu par Izglītības inovāciju fondu atzīt pa spēku zaudējušu, līdz ar to pastāv pamatotas bažas par fonda funkciju pienācīgu pārņemšanu,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dukšinskis.

„Diskusijas par Izglītības inovācijas fonda izveidi ilga vairākus gadus, likuma tapšana bija sarežģīta un tik vienkāršoti fondu likvidēt nedrīkst. Protams, kardināli jāsamazina administratīvās izmaksas un arī projektiem naudas būs mazāk, taču fonda idejai ir jāsaglabājas,” norādīja J.Dukšinskis.

IZM parlamentārais sekretārs Rolands Broks skaidroja, ka fonda saistību pārņēmējs būtu Valsts izglītības attīstības aģentūra, un noraidīja bažas par funkciju izzušanu. Taujāts par iecerēto ietaupījumu, R.Broks informēja, ka uz administrācijas rēķina plānots ieekonomēt 97 tūkstošus latu.

Ņemot vērā, ka fonda kopējais finansējums bija plānots 112 tūkstoši latu apmērā, par atlikušo naudu varētu īstenot tikai dažus no 312 iesniegtajiem projektiem, skaidroja Latvijas Pedagogu domes priekšsēdētājs Andrejs Mūrnieks.

Komisijas deputāts Dzintars Ābiķis (TP) aicināja visas puses meklēt kompromisu, jo atteikšanās no fonda idejas līdzinātos ūdens izliešanai no vannas ar visu bērnu. Savukārt deputāte Janīna Kursīte-Pakule (PS) pauda viedokli, ka tik būtisks līdzekļu samazinājums ir bezatbildīgs.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde