Saeimas komisija vienojas par vienota sabiedrisko pakalpojumu regulatora izveidi

(03.06.2009.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 3.jūnijā, pirms skatīšanas galīgajā lasījumā vienojās par grozījumiem likumā „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”, paredzot no šī gada novembra veidot vienotu sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas sistēmu.

Komisijas deputāti vienojās, ka no 2009.gada 1.novembra Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) pārņems pašvaldību regulatoru funkcijas - turpmāk izskatīs un apstiprinās uzņēmumu tarifus.

Vienota sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas sistēma ļaus nodrošināt vienādu pieeju reģionālajiem pakalpojumu sniedzējiem un noteikt vienotu valsts nodevu par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu.

Turpmāk visi uzņēmumi, kas darbojas valsts regulējamās nozarēs, maksās nodevu 0,2 procentu apmērā no uzņēmuma neto apgrozījuma iepriekšējā gadā. Līdz šīm uzņēmumi, kas darbojās pašvaldības regulējamās nozarēs, maksāja divreiz lielāku nodevu - 0,4 procentu apmērā.

Šobrīd Latvijā darbojas divu veidu regulēšanas sistēmas - valsts un pašvaldību līmenī. Valsts regulējamās nozarēs ir izveidots viens regulators - SPRK. Savukārt pašvaldībās regulatora funkcijas veica attiecīgās pašvaldības vai vairāku pašvaldību izveidota iestāde.

Pēc pašvaldību funkciju pārņemšanas SPRK reģionos izveidos četras filiāles, apliecināja SPRK padomes priekšsēdētāja Valentīna Andrējeva. Pašvaldību interešu pārstāvēšanai SPRK darbā tiks izveidota pašvaldību konsultatīvā institūcija, kurai kandidātus izvirzīs Latvijas Pašvaldību savienība.

Likuma izmaiņas SPRK dos tiesības pieprasīt tarifu pārskatīšanu, ja ir mainījušies tarifus ietekmējošie faktori. Tāpat likuma grozījumos paredzēts, ka SPRK lēmumus varēs pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā, un noteikts, ka SPRK ir tiesīga saņemt informāciju, kas uzskatāma par valsts noslēpumu. Pielaide valsts noslēpumiem nepieciešama, jo SPRK pieņemtie lēmumi elektroenerģijas, gāzes un sakaru jomā var ietekmēt valsts drošību.

Par grozījumiem likumā „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” trešajā galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde