Saeimas apakškomisija: akcīzes nodoklis cigaretēm jāceļ pārdomāti

(02.06.2009.)

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti otrdien, 2.jūnijā, atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus celt akcīzes nodokli cigaretēm, vienlaikus pastiprinot cīņu ar kontrabandas precēm un uzlabojot akcīzes nodokļa iekasēšanu. 

Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Valdis Ģīlis norādīja, ka akcīzes nodokļa paaugstināšanu tabakas izstrādājumiem kavē iestāžu nespēja cīnīties pret kontrabandas cigarešu izplatību. „Akcīzes nodokļa palielinājums ir neizbēgams, taču tam ir jāiet roku rokā ar cīņu pret nelegālo tirdzniecību. Tādēļ aicinu vērtēt atbildīgo dienestu darba efektivitāti,” uzvēra V.Ģīlis.

V.Ģīlis skaidroja, ka būtiski veikt pasākumus smēķēšanas ierobežošanai, jo Latvija smēķējošo iedzīvotāju skaita ziņā ir ceturtajā vietā Eiropas Savienībā un pēdējo gadu laikā par sešiem procentiem pieaudzis smēķējošo jauniešu skaits.
 
Latvijas Pretsmēķēšanas koalīcijas pārstāvis Jānis Caunītis komisijas sēdē atzīmēja, ka jautājumi par tabakas kontroli un nodokļa iekasēšanu netiek pietiekami diskutēti. „Protams, ka kontrabanda pieaugs, taču mums ir „ārstēšanas līdzekļi”, kā to apkarot,” teica J.Caunītis.

Finanšu ministrijas pārstāve Gunta Pužule deputātiem skaidroja, ka pēdējos sešos gados akcīzes nodoklis ir nepārtraukti pieaudzis un cigarešu cenas ir pieckāršojušās. Salīdzinot 2009.gada piecu mēnešu ieņēmumus ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu, akcīzes nodokļa ieņēmumi no tabakas izstrādājumiem ir samazinājušies par 5,6 miljoniem latu jeb par 9,7 procentiem. Salīdzinot ar 2007.gadu, neapmuitoto preču daudzums ir dubultojies, un, vēl vairāk ceļot akcīzes nodokli, Latvija varētu zaudēt kontroli pār legālo tirdzniecību, uzsvēra G.Pužule.

Apakškomisijas deputāts Gundars Daudze (ZZS) atzīmēja, ka smēķēšana nenoliedzami ir kaitīga un radikāli palielina mirstību, tomēr jāatzīst, ka, palielinot nodokli, valsts nav spējusi panākt ieņēmumu palielināšanos. G.Daudze aicināja izvērtēt atbildīgo iestāžu atbildību, kāpēc tās nespēj izkontrolēt akcīzes preču ievešanu Latvijā, īpaši to plūsmu pāri austrumu robežai.

VM piedāvā palielināt akcīzes nodokli cigaretēm līdz 35 latiem par 1000 cigaretēm, pašreizējo 22,5 latu vietā. Savukārt Eiropas Komisijas direktīvas priekšlikumi paredz minimālo akcīzes nodokļa likmi cigaretēm ar 2011.gada 1.janvārī palielināt līdz 64 eiro jeb 45,38 latiem, savukārt ar 2014.gadu - līdz 90 eiro jeb 63,82 latiem par 1000 cigaretēm.

Tā kā Baltijas valstīs akcīzes nodokļa likmes ir atšķirīgas, tomēr Latvijas cigarešu tirgus ir cieši saistīts ar Lietuvas un Igaunijas tirgu, apakškomisijas deputāti norādīja, ka ir ļoti svarīgi visām trīs valstīm  strādāt pie vienotas nodokļu politikas attiecībā uz atkarību izraisošām vielām, tostarp harmonizēt akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem. Patlaban Latvijā akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem ir visaugstākais.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde