Saeimas Eiropas lietu komisija tiekas ar Eiropas Komisijas ģenerālsekretāres vietnieku

(28.05.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle un komisijas deputāti ceturtdien, 28.maijā, tikās ar Eiropas Komisijas (EK) ģenerālsekretāres vietnieku Ervē Žuanžānu (Hervé Jouanjen).

Tikšanās laikā pārrunātas Zviedrijas Eiropas Savienības (ES) prezidentūras prioritātes, ekonomiskā situācija ES un gaidāmās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kā arī Latvijas integrācija eiro zonā un Lisabonas līguma ratifikācijas process.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle pateicās par palīdzību grūtajā ekonomiskajā situācijā un norādīja, ka ar EK atbalstu Latvijai izdosies pārvarēt ekonomisko krīzi. „Laiks kopš Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai ir bijis ļoti izaicinošs, tomēr, ja mums šajā laikā būtu jācīnās vieniem pašiem, cīņa būtu daudz grūtāka,” norādīja V.Paegle.

V.Paelge pauda cerību, ka Zviedrijas prezidentūras ES laikā, kas sāksies jau 1.jūlijā, tiks panākts būtisks progress vairākos Latvijai nozīmīgos jautājumos. Zviedrijas prezidentūras aktuālo jautājumu lokā ir ekonomikas atveseļošanas plāna turpināšana, Lisabonas stratēģijas sekmēšana, Austrumu partnerības attīstība, kā arī ciešāka sadarbība Baltijas jūras reģionā, kas Latvijai ir īpaši svarīga, atzina V.Paegle.

EK pārstāvis E.Žuanžāns norādīja, ka, neraugoties uz grūtībām, ar kurām šobrīd saskaras ES, tai skaitā Latvija, iepriekšējā paplašināšanas kārta ir bijusi liela veiksme. Šo valstu dalība ES ir nodrošinājusi lielu stabilitāti Eiropas austrumos, no kā ir ieguvusi visa ES. Tomēr, runājot par Latvijas situāciju, E.Žuanžāns skaidroja, ka EK sagaida, ka Latvija sekmīgi īstenos strukturālās reformas, kas veicinās ekonomiskās situācijas stabilizāciju.

„Tas, kas šobrīd tiek prasīts no Latvijas iedzīvotājiem, ir ļoti daudz. Tas ir politiķu uzdevums -skaidrot iedzīvotājiem, kādas pārmaiņas nesīs reformas. Mēs ceram, ka jūs spēsiet šīs reformas īstenot,” teica E.Žuanžāns.

Jautāts par Māstrihtas kritēriju pārvērtēšanu, lai atvieglotu jauno ES dalībvalstu pievienošanos eiro zonai, EK pārstāvis atzina, ka par šo jautājumu ir ļoti aktīvas diskusijas. Tomēr Latvijai ir jāsaprot, ka šādi lēmumi starptautiskajā līmenī mazinātu ticību eiro stabilitātei. Latvija pievienosies eiro zonai tik ātri, cik vien tas būs iespējams, atzina E.Žuanžāns.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt