Noteiks personu loku, kurām jāatstāj amats, kandidējot pašvaldību vēlēšanās

(28.05.2009.)

Virknei amatpersonu, kuras kandidēs pašvaldību vēlēšanās, būs jāatstāj ieņemamais amats, paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas ceturtdien, 28.maijā, konceptuāli atbalstītie grozījumi Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā.

Saskaņā ar piedāvātajām izmaiņām likumā, jau kandidējot pašvaldību vēlēšanās, savas amats būs jāatstāj Valsts prezidentam, tiesnešiem, prokuroriem, policistiem un robežsargiem. Šie amati nav savienojami ar politisko darbību, bet pretendēšana uz darbu pašvaldības domē (padomē) nenoliedzami ir aktīva politiskā darbība, norāda Tieslietu ministrija.

Grozījumi paredz, ka Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļiem savs amats būs jāatstāj tikai pēc ievēlēšanas pašvaldībā. Savukārt Saeimas deputāti, Ministru kabineta locekļi un Eiropas Parlamenta deputāti, kandidējot pašvaldību vēlēšanās, tāpat kā līdz šim amatu zaudēs pēc ievēlēšanas attiecīgajā pašvaldībā.

Grozījumi arī paredz svītrot no likuma regulējumu, kas noteica pienākumu valsts kontrolierim, Valsts kontroles padomes loceklim un Revīzijas departamentu kolēģiju locekļiem atkāpties no amata ievēlēšanas gadījumā, jo šāds regulējums jau paredzēts Valsts kontroles likumā.

Par likumprojektu „Grozījumi Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā” trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī