Saeimas komisija aicina ātrāk īstenot uzņēmējdarbības vides uzlabošanas plānu

(27.05.2009.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti trešdien, 27.maijā, pēc atbildīgo institūciju uzklausīšanas aicināja ierēdņus nelikt liekus šķēršļus uzņēmējdarbības attīstībai un pēc iespējas ātrāk īstenot uzņēmējdarbības vides uzlabošanas plānu.

„Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā ir iestrādātas ļoti daudzas nozīmīgas lietas, kas krīzes laikā varētu kalpot par neatsveramu atbalstu uzņēmējiem. Taču daži no izvirzītajiem termiņiem ir absurdi un novēloti,” atzina komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS).

A.Bērziņš norādīja, ka grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas atvieglotu tirdzniecību vasaras kafejnīcās un citās pagaidu mazumtirdzniecības vietās, ir nepieciešami šobrīd, nevis oktobra beigās, kā tas ir plānots apstiprinātajā plānā. „Oktobra beigās kafejnīcu īpašnieki no ielām varēs tīrīt sniegu, nevis domāt par alkoholisko dzērienu tirdzniecības atļaujām,” pauda komisijas priekšsēdētājs.

Kā uzsvēra Valsts kontroliere Inguna Sudraba, pārāk vēlu plānots atvieglot arī zemnieku ražotās produkcijas pārdošanu vietējiem patērētājiem. Ministru kabineta noteikumu izstrāde, kas reglamentētu vietējo zemnieku saimniecību un mājsaimniecību produkcijas tirdzniecību plašākā sortimentā, tiek plānota oktobra sākumā. „Ņemot vērā šo pasākumu realizācijas laiku, plānā piedāvātie termiņi noteikti ir par garu,” atzīmēja I.Sudraba.

Ekonomikas ministrijas pārstāvji komisijas sēdē deputātiem skaidroja, ka jau 16.janvārī Ministru kabinetā tika apstiprināts Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāns. Kopumā plānā ir iekļauti 46 pasākumi, no kuriem uz 1.aprīli bija izpildīti 11 pasākumi, divi pasākumi nebija izpildīti un pārējo pasākumu izpilde tiek turpināta.

Deputāti noskaidroja, ka tiks īstenota virkne pasākumu nekustamā īpašuma reģistrācijas atvieglošanai un darba tiesisko attiecību elastības palielināšanai. Tāpat plānots samazināt procedūru skaitu, saskaņojot būvniecību un pieņemot ēkas ekspluatācijā. Tiks pilnveidots arī maksātnespējas process. Kā norādīja eksperti, šie pasākumi plānoti, lai uzlabotu Latvijas reitingu starptautiskajā uzņēmējdarbības vides reitingā Doing Business. Tas ļautu Latvijai kļūt pievilcīgākai ārvalstu investoru acīs.

Patlaban arī Saeimā tiek izskatīti vairāki likumi, kas paredz sakārtot uzņēmējdarbības vidi. Grozījumi Publisko iepirkumu likumā paredz paaugstināt iepirkumu „slieksni” precēm un pakalpojumiem no pašreizējiem 10 tūkstošiem latu līdz 20 tūkstošiem latu, savukārt būvdarbiem - no 10 tūkstošiem latu līdz 120 tūkstošiem latu. Tā rezultātā uzņēmējiem būs mazāk laika un līdzekļu jāpatērē sagatavojot pieteikumus iepirkumiem, jo „zemsliekšņa” iepirkumiem paredzēta atvieglota procedūra. Arī Publiskās un privātās partnerības likuma pieņemšana veicinās uzņēmēju iespējas sadarbībā ar valsti un pašvaldībām īstenot ilgtermiņa projektus, piemēram, bērnudārzu vai ceļu būvniecību. Savukārt grozījumi Maksātnespējas likumā paredz vienkāršot uzņēmēju un privātpersonu maksātnespējas procesu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem