Saeimas komisija vienojas par izmaiņām publisko iepirkumu procedūrās

(26.05.2009.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 26.maijā, pirms skatīšanas Saeimas sēdē 2.lasījumā vienojās par grozījumiem Publisko iepirkumu likumā. Komisijas izstrādātie priekšlikumi paredz mainīt iepirkuma administratīvās procedūras un piedāvājumu izvērtēšanas kritērijus.

Komisijas deputāti vienojās, ka Publisko iepirkumu likuma prasības turpmāk attieksies uz piegādes un pakalpojumu iepirkumiem, kuru paredzamā līgumcena ir vismaz 20 000 latu, bet būvdarbu iepirkumiem - vismaz 120 tūkstoši latu.

Lai veicinātu atklātību un pārskatāmību iepirkumiem, kuru līgumcena ir virs 3000 latiem, bet nesasniedz 20 000 latu, Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā tiks publicēti paziņojumi par visiem šāda veida iepirkumiem. Tāpat IUB mājas lapā tiks publicēti paziņojumi par būvdarbu iepirkumiem, kuru paredzamā līgumcena ir no 10 līdz 120 tūkstošiem latu. Piedāvājumu iesniegšanas termiņš būs vismaz 15 dienas, un tiks reglamentēta arī piedāvājumu izvērtēšanas kārtība.

Šobrīd likums paredz stingri regulētu iepirkuma procedūru piemērošanu, ja iepirkuma paredzamā līgumcena ir vismaz 10 000, kā arī nosaka pasūtītāja rīcību gadījumos, kad paredzamā līgumcena pārsniedz 1000 latu.

Lai mīkstinātu prasības uzņēmējiem, no trīs gadiem uz 12 mēnešiem ir saīsināts termiņš, kad par administratīvu pārkāpumu sodīts uzņēmums nevar piedalīties iepirkumu konkursos. Bet gadījumā, ja uzņēmums ir nodarbinājis personu bez darba līguma, ierobežojuma termiņš būs 18 mēneši.

Tāpat komisija piedāvā precizēt kritērijus, saskaņā ar kuriem tiek izvērtēti uzņēmēju piedāvājumi. Primārais vērtēšanas kritērijs būs saimnieciskais izdevīgums un ietvers, piemēram, izpildes termiņus, ekspluatācijas izmaksas, kvalitāti, funkcionalitāti, vides prasību ievērošanu. Vērtēt piedāvājumus pēc zemākās cenas varēs situācijās, kad tas ir lietderīgāk un sagatavota detalizēta tehniskā specifikācija.

Plānots, ka likumprojektu „Grozījumi Publisko iepirkumu likumā” otrajā lasījumā Saeima skatīs nākamceturtdien, 4.jūnijā.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā