Plāno palielināt sodus par pārkāpumiem pret bērniem

(26.05.2009.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 26.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz lielākus sodus par nepilngadīgo iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā, iesaistīšanu ubagošanā, fizisku un emocionālu vardarbību pret bērnu, bērna atstāšanu bez uzraudzības, bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu un citiem pārkāpumiem.

Sods par nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā paredzēts no 25 līdz 100 latiem, bet par nepilngadīgā novešanu līdz dzēruma stāvoklim draudēs naudas sods 50 - 250 latu apmērā. Savukārt par alkohola vai tabakas izstrādājumu nodošanu nepilngadīgā rīcībā tā, ka šīs vielas ir kļuvušas nepilngadīgajiem brīvi pieejamas lietošanai, varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 100 latiem. Patlaban noteiktās minimālās un maksimālās sankcijas ir vidēji divas reizes mazākas.

Stingrākas sankcijas ieviešamas, lai mazinātu atkarību izraisošo vielu pieejamību. Likumprojekta autori norāda, ka vairāk nekā divas trešdaļas nepilngadīgo skolēnu uzskata, ka alus, sidrs un alkoholiskie kokteiļi viņiem būtu ļoti viegli vai diezgan viegli pieejami. Līdzīgi skolēni vērtē arī cigarešu pieejamību.

Savukārt par bērna, kas nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, atstāšanu bez uzraudzības varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 50 latiem. Ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā, sods paredzēts no 50 līdz 150 latiem.

Tāpat lielāks sods paredzēts par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu - par to varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 100 latiem. 

Par nepilngadīgo vecumā līdz 16 gadiem iesaistīšanu vai izmantošanu ubagošanā plānots sods līdz 250 latiem, bet par gada laikā atkārtotu pārkāpumu - līdz 500 latiem.

Par jauno likumprojektu trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt