Iedzīvotāji aktīvāk izmanto Saeimas apmeklētāju centra iespējas

(25.05.2009.)

Iedzīvotāji aizvien aktīvāk izmanto Saeimas Apmeklētāju un informācijas centra sniegtās iespējas, un šī gada aprīlī centrā uzņemti 155 apmeklētāji. Salīdzinājumam, visa 2008.gada laikā Saeimā vērsušies un iesniegumus personīgi iesnieguši 179 iedzīvotāji.

Iedzīvotāji centrā aprīlī galvenokārt vērsušies individuāli, lai personīgi iesniegtu iesniegumus un saņemtu informāciju par Saeimas un deputātu darbu, kā arī centra telpās tiktos ar deputātiem. Centrā uzņemta arī jauniešu grupa no Vācijas, kā arī vietējo studentu grupa.

Apmeklētāju un informācijas centrs ne tikai nodrošina privātpersonu pieņemšanu klātienē, bet pieņem arī rakstveidā iesūtītos iesniegumus un atbild uz jautājumiem. Aprīlī centrā saņemti 304 iesniegumi un sniegtas vairāk nekā 100 atbildes pa informatīvo tālruni vai elektronisko pastu.

Iesniegumos iedzīvotāji un organizācijas sniedz atsauksmes ne tikai par Saeimas, bet arī valdības un valsts iestāžu darbu, kā arī dod priekšlikumus likumu pilnveidošanai. Piemēram, 120 vecāki izsaka iebildumus pret mācību uzsākšanu skolā no sešu gadu vecuma, savukārt kāda nevalstiskā organizācija aicina līdz pieciem procentiem samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi latviešu valodā izdotajām grāmatām.

Centrā ir pieejami informatīvie materiāli par Saeimu, te var uzzināt par likumprojektu pieņemšanas gaitu parlamentā, saņemt konsultācijas par Saeimas mājas lapā pieejamo datu bāzu lietošanu, kā arī uzzināt par ekskursijām parlamentā. Tāpat centrs piedāvā telpu, kur iedzīvotāji var tikties ar Saeimas deputātiem un amatpersonām.

Apmeklētāju un informācijas centrs atrodas Rīgā, Jēkaba ielā 16 (ieeja no Trokšņu ielas). Tas strādā katru darba dienu no plkst.9.00 līdz 16.30. Centrs ir atvērts jebkuram apmeklētājam - lai tajā iekļūtu, nav nepieciešama caurlaide. Konsultācijas pieejamas ne tikai klātienē, bet arī pa Saeimas informatīvo tālruni 67087321 un e-pastu info@saeima.lv.

Viens no centra uzdevumiem ir arī sniegt atbildes par Eiropas Savienības (ES) tematiku pa Eiroinfo tālruni 67211111, e-pastu eiroinfo@saeima.lv un mājas lapā www.eiroinfo.lv, kā arī veidot elektronisko izdevumu „Eiroziņas”.  

Lai pilnveidotu Saeimas dialogu ar sabiedrību, Saeimas Prezidijs gada sākumā pieņēma lēmumu izveidot Sabiedrisko attiecību biroju, kurā ietilpst Apmeklētāju un informācijas centrs un Preses dienests.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā