Saeimas komisija strādās pie uzlabojumiem Konkurences likumā

(21.05.2009.)

Lai uzlabotu konkurences uzraugu iespējas vērsties pret mazumtirgotājiem, kas ļaunprātīgi izmanto dominējošo stāvokli, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija plāno sagatavot izmaiņas Konkurences likumā. Par to ceturtdien, 21.maijā, pēc diskusijas ar iesaistītajām pusēm vienojās komisijas deputāti.

Pagājušajā gadā tirgotājiem tika noteiks aizliegums izmantot dominējošo stāvokli tirgū un ražotājiem uzspiest netaisnīgus līguma nosacījumus. Bet, kā izrādās, problēma joprojām pastāv, jo tiek atrasti veidi, kā prasības apiet, secināja komisijas priekšsēdētāja biedrs Vents Armands Krauklis.

Lai rastu piemērotāko risinājumu, turpināsim konsultācijas ar visām iesaistītajām pusēm un tad lemsim par konkrētiem priekšlikumiem likuma grozījumiem, rezumēja V.A.Krauklis.

Analizējot mazumtirgotāju līgumus ar preču piegādātājiem, Konkurences padome atklājusi, ka joprojām pastāv nesamērīgi lielas atšķirības starp līdzīgu piegādātāju pienākumiem. Tāpat, lai apietu likumā noteiktos ierobežojumus, netaisnīgie noteikumi un maksājumi tiek pārsaukti citos vārdos, informēja Konkurences padomes priekšsēdētāja Ieva Jaunzeme.

Piemēram, būtiski pieaugusi maksa par tirgotāju loģistikas pakalpojumiem, turklāt dažādiem uzņēmējiem tā ir ļoti atšķirīga. Tāpat ražotāji ziņo, ka parādījusies maksa par preču pārvadāšanas platēm, kas sākušas regulāri salūzt, ilustrēja I.Jaunzeme, atbildot uz deputātu lūgumu skaidrot, kā tieši tirgotāji īsteno netaisnīgos noteikumus pret piegādātājiem.

Arī komisijas deputāts Dzintars Zaķis (JL) apliecināja, ka ir saņēmis uzņēmēju sūdzības. Tirgotāji pieprasa maksājumus, kas kopš 2008.gada oktobra ir aizliegti. Tie faktiski saglabājas, taču tiek pārdēvēti citādāk.

Šobrīd Konkurences likumā uzskaitītas konkrētas aizliegtās darbības, taču mazumtirgotāji ir atraduši veidus, kā juridiski korekti aizliegumus apiet. Tā kā visus gadījumus nav iespējams paredzēt, konkurences uzraugi rosina aizliegumu sarakstu atstāt atvērtu.

Savukārt Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) rosina Konkurences likumā noteikt īsākus termiņus, kuros tirgotājam ar ražotāju jānorēķinās par svaigu pārtikas produktu realizāciju. Naudas aprite notiek lēni, un lauksaimnieki tādējādi kreditē tirgotājus, pauda LOSP pārstāvis.

Tirgotāju pārstāvji norādīja, ka Konkurences likuma izmaiņas ir spēkā tikai pusgadu un diez vai tas ir pietiekami ilgs laiks, lai izvērtētu to ietekmi. Savukārt, ja tiks paplašināts to darbību saraksts, par ko Konkurences padome var sodīt, nosacījumi būs neskaidri un pakļausies interpretācijas iespējām.

Uzņēmuma „Maxima Latvija” preses sekretārs Ivars Andiņš norādīja, ka viņu veikalos 80 procenti svaigo pārtikas produktu ir vietējās izcelsmes. Gada laikā uzņēmums nodokļos samaksā 44 miljonus latu un tā rentabilitāte ir tikai trīs procenti. Tā vietā, lai vērstos pret tirgotājiem, pašiem ražotājiem vajadzētu darboties efektīvāk, uzskata I.Andiņš.




Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde