Atvieglos māju pārņemšanu dzīvokļu īpašnieku pārvaldīšanā

(21.05.2009.)

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ceturtdien, 21.maijā, pirms otrā lasījuma atbalstīja grozījumus likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”, kas paredz atvieglot daudzdzīvokļu māju pārņemšanu dzīvokļu īpašnieku pārvaldīšanā.

Lēmumu par dzīvojamās mājas pārņemšanu dzīvokļu īpašnieku pārvaldīšanā, ja tam piekritīs vairāk nekā puse dzīvokļu īpašnieku, varēs pieņemt arī aptaujā, paredz Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas atbalstītais priekšlikums. Dzīvokļu īpašnieku aptaujāšana atvieglos daudzdzīvokļu māju pārņemšanu gadījumos, kad kvoruma trūkuma dēļ nevar notikt mājas iedzīvotāju kopsapulce, norāda grozījumu autori. Patlaban tikai kopsapulce var lemt par mājas pārņemšanu.

Komisijas otrajam lasījumam sagatavotie priekšlikumi nosaka aptaujas procedūras norisi un lēmuma pieņemšanas gaitu, kā arī dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līguma projekta izstrādes un līguma noslēgšanas kārtību.

Piedāvātās izmaiņas paātrinās daudzdzīvokļu māju pārņemšanu īpašnieku pārvaldīšanā un veicinās iespēju pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) naudu dzīvojamo māju siltināšanai, norāda Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā.

Patlaban Latvijā ir vairāk nekā 13 tūkstoši daudzdzīvokļu māju, kurām nepieciešama siltumnoturības uzlabošana. No tām turpat 12 tūkstoši māju nav pārņemtas dzīvokļu īpašnieku pārvaldīšanā, kas ievērojami apgrūtina gan māju pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, gan arī liedz pretendēt uz ES atbalstu māju siltināšanā, liecina Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūras informācija.

Paredzēts, ka par Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sagatavotajiem grozījumiem likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” otrajā lasījumā Saeima lems 28.maijā.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā