Saeimas komisija atbalsta jaundzimušo reģistrācijas kārtības atvieglošanu

(20.05.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 20.maijā, pēc tikšanās ar atbildīgo institūciju pārstāvjiem atbalstīja priekšlikumus vienkāršot kārtību, lai īstenotu jaundzimušo tiesības iegūt pilsonību.

„Patlaban pilsonības noteikšana nepilsoņu bērniem, kā arī bērniem, kas dzimuši laulībā starp Latvijas pilsoni un kādas citas valsts pilsoni, ir sarežģīta. Jaundzimušo reģistrāciju veic Dzimtsarakstu nodaļas, taču pilsonības iegūšanas formalitātes jākārto citā iestādē. Mēs gribam panākt, ka visu, kas saistīts ar bērnu un pilsonības reģistrēšanu, varētu nokārtot vienuviet, atvieglojot jaundzimušo vecāku dzīvi,” norāda komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Komisijas sēdē atbildīgo institūciju amatpersonas deputātus informēja, ka jau ir izstrādāta koncepcija, kas paredz atvieglot pilsonības iegūšanu atzīšanas kārtībā ārzemniekam un Latvijas pilsoņa ģimenē dzimušam bērnam. Kā skaidroja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvis Jānis Citskovskis, izmaiņas plānotas, lai visu nepieciešamo dokumentu sakārtošana būtu iespējama Dzimtsarakstu nodaļā.

Tāpat komisija atbalstīja darba grupas izveidi, kas spriestu, kā atvieglot Latvijas pilsonības iegūšanu nepilsoņu un bezvalstnieku bērniem. Kā norādīja Ārlietu ministrijas pārstāve Inese Freimane, šobrīd ir izstrādāti priekšlikumi, kas paredz vecākiem, reģistrējot jaundzimušo bērnu Dzimtsarakstu nodaļā, parakstīt iesniegumu ? deklarāciju, kurā viņi paustu savu nostāju bērna atzīšanā par Latvijas pilsoni.

„Jaundzimušo bērnu reģistrācijas procesa atvieglošana neprasa lielus ieguldījumus, jo izmaiņas tiks veicinātas ar minimāliem likumdošanas grozījumiem. Turklāt tas varētu radīt ļoti pozitīvu starptautisko rezonansi,” pauda I.Freimane.

2009.gada janvārī Latvijā kā nepilsoņi tika reģistrēti 17,7 tūkstoši jaundzimušo, liecina Naturalizācijas pārvaldes informācija.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde