Saeimā diskutēs par parlamenta lomu, aizstāvot Latvijas intereses ES

(15.05.2009.)

Atzīmējot Latvijas piecu gadu dalību Eiropas Savienībā (ES), Saeimas Eiropas lietu komisija pirmdien, 18.maijā, rīko diskusiju, kurā Latvijas nacionālo interešu aizstāvēšanu ES vērtēs bijušie komisijas priekšsēdētāji.

Diskusijā piedalīsies bijušie Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāji Edvīns Inkēns (komisijas priekšsēdētājs no 1996. līdz 2002.gadam), Guntars Krasts (komisijas priekšsēdētājs no 2002. līdz 2004.gadam), Oskars Kastēns (komisijas priekšsēdētājs no 2004. līdz 2006.gadam), kā arī pašreizējā Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

„Vēlamies izvērtēt, cik efektīva ir Latvijā izveidotā institucionālā sistēma mūsu valsts interešu definēšanai un aizstāvēšanai Eiropas Savienībā un cik aktīva šajā sistēmā ir parlamenta loma,” diskusijas mērķi formulē V.Paegle. „Vai parlaments ir pietiekami iesaistījies Eiropas Savienības jautājumu lemšanas procesā? Vai Saeima šajos jautājumos aktīvi izmanto tai piešķirtās parlamentārās kontroles tiesības?”

Komisijas priekšsēdētāja norāda, ka diskusijā paredzēts vērtēt, kādas ir bijušas Latvijas kļūdas gan ES pirmsiestāšanās sarunu laikā, gan arī tagad, un kā nepieļaut to atkārtošanos. „Vai mēs pilnībā izmantojam visas iespējas, kuras mums sniedz dalība Eiropas Savienībā? Vai nereti neesam pārcentušies, ieviešot tādas prasības, kādas no mums nemaz netiek gaidītas, un tā kaitējuši paši sev?” vaicā V.Paegle.

Diskusija notiks pirmdien, 18.maijā, plkst.11.00 Jēkaba ielā 11, Sarkanajā zālē.

Piektdien, 29.martā