Paredz kriminālsodu par apzinātu inficēšanu ar B un C hepatītu

(14.05.2009.)

Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien, 14.maijā, pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, paredzot kriminālatbildību par personas apzinātu inficēšanu ar B vai C hepatītu.

Par šādu rīcību varēs piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām.  

Patlaban Krimināllikums paredz sodu tikai par apzinātu inficēšanu ar cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV). 

Šāds grozījums izstrādāts pēc deputāta Valda Ģīļa (TP) iniciatīvas, kurš norādījis, ka šīs slimības ir ne mazāk bīstamas par HIV izraisīto AIDS un rada nopietnus draudus cilvēka veselībai un dzīvībai.

Tāpat atbildība paredzēta par personas apzinātu inficēšanu ar citu bīstamas infekcijas slimības izraisītāju, ja tā rezultātā nodarīti smagi miesas bojājumi vai tā ir bijusi par iemeslu cietušā nāvei. Arī šajā gadījumā maksimālais iespējamais cietumsods būs pieci gadi.

Lai arī šādi gadījumi praksē pagaidām ir reti, likumā tomēr jāparedz atbildība cilvēkiem, kas, piemēram, stājoties dzimumsakaros, ir zinājuši par savu slimību un apzināti inficējuši partneri, norāda komisijā.

Patlaban praksē esot viens gadījumus, kad persona saukta pie atbildības par apzinātu inficēšanu ar HIV, komisijas deputātus iepriekš informēja Tieslietu ministrijas pārstāvji.

Tāpat likumprojektā precizēts, ka izvarošanas upuris var būt arī vīrietis, jo pašreizējā likuma redakcija to neparedz un vainīgos nevar saukt pie kriminālatbildības.

Par jauno likumprojektu galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt