Saeimas komisija: ministrijai ir jāinformē sabiedrība par pakalpojumu tarifu izmaiņām

(13.05.2009.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija trešdien, 13.maijā, pēc atbildīgo amatpersonu izvaicāšanas aicināja Ekonomikas ministriju (EM) un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) regulāri informēt sabiedrību par izmaiņām sabiedrisko pakalpojumu tarifos.

„Cilvēkiem ir svarīgi saprast, kāpēc citās Baltijas valstīs tarifi ir zemāki nekā Latvijā, un uzzināt, kad Latvijā gaidāma tarifu samazināšana. Tikpat būtiski ir sabiedrībai skaidrot, kādēļ jāveido vienota sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas sistēma. Ir jāsaprot, ko ar šo reformu plānots panākt un kāds no tā būs labums iedzīvotājiem,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Komisijas deputāti noskaidroja, ka jau tuvākajā laikā plānots būtisks tarifu kritums. No maija par 13 līdz 17 procentiem ir samazināts gāzes tarifs „lielajiem lietotājiem”, bet jūnijā samazinājums gaidāms vēl par 9 procentiem. Savukārt pārējiem lietotājiem jūlijā gāzes tarifi būs par 15 līdz 24 procentiem zemāki. Maijā par 13 procentiem ir samazinājusies arī maksa par apkuri, un samazinājums plānots arī turpmāk. Elektrības tarifu izmaiņas patlaban nav plānotas.

Saeima otrajā lasījumā ir apstiprinājusi grozījumus sabiedrisko pakalpojumu regulatoru likumā, kas paredz no 2010.gada 1.janvāra izveidot vienotu sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas iestādi. Patlaban Latvijā darbojas divu veidu regulēšanas sistēmas - valsts un pašvaldību līmenī. Turklāt liela daļa no pašvaldību padomēm pašas pilda sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas funkcijas, kas ir būtisks pārkāpums, norādīja EM pārstāvji.  

Vienota sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas sistēma ļaus nodrošināt vienādu pieeju reģionālajiem pakalpojumu sniedzējiem un noteikt vienotu valsts nodevu par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu. Reformas rezultātā plānots likvidēt 16 pašvaldību regulatorus, to vietā izveidojot četras reģionālās struktūrvienības, deputātiem skaidroja likumprojekta autori. 

SPRK priekšsēdētāja Valentīna Andrejeva deputātus informēja, ka regulatoru apvienošanas mērķis ir izveidot vienotu un efektīvu struktūru, kas nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi pret pakalpojumu sniedzējiem un lietotājiem dažādos reģionos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt