Saeimas komisija: Invaliditātes likumu plānots pieņemt rudenī

(13.05.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 13.maijā, vienojās par turpmāko jaunā Invaliditātes likumprojekta izskatīšanas gaitu.

Saeima likumprojektu otrajā lasījumā varētu skatīt jūnijā, nosakot priekšlikumu iesniegšanas termiņu 3.lasījumam līdz septembrim. Operatīvi strādājot, jauno likumu varētu pieņemt jau rudenī, norāda komisijā. 

„Patlaban realitāte diemžēl ir tāda, ka finansiālu apsvērumu dēļ būtisku likumā paredzēto pakalpojumu daļu varēs uzsākt tikai pēc dažiem gadiem. Neskatoties uz to, visām iesaistītajām pusēm ir būtiski vienoties un nekavēt likuma pieņemšanu, lai īstenotu tās lietas, kas neprasa daudz līdzekļu vai arī ir paveicamas ar Eiropas fondu atbalstu,” norādīja komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.
 
Komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ir būtiski jau šogad sākt apgūt Eiropas Savienības (ES) līdzekļus, kas paredzēti invaliditātes noteikšanas sistēmas reformai. Tā paredz invaliditāti noteikt, ņemot vērā cilvēka un vides mijiedarbību. Invaliditātes pakāpe vairs nebūs atkarīga no diagnozes, bet gan tā, kā cilvēks, izmantojot dažādus palīglīdzekļus, spēj pielāgoties dzīvei un kompensēt funkcionālos traucējumus.

„Eiropas nauda sistēmas reformai ir rezervēta, taču, ja likums nestāsies spēkā, šos līdzekļus izmantot nevarēsim. Tas pats attiecas uz virkni citu Eiropas Savienības līdzfinansētu pasākumu, kas ierakstīti jaunajā likumā,” informē A.Barča. Kā prioritāras komisijas sēdē šodien tika minētas Eiropas Savienības līdzfinansētas programmas, kas paredz surdotulku un invalīdu personīgo asistentu apmācību, kā arī sociālās rehabilitācijas programmas neredzīgajiem un nedzirdīgajiem. Tāpat nepieciešami pilotprojekti pašvaldībās, lai pienācīgi izmēģinātu un aprobētu personīgo asistentu pakalpojumu, pirms tas tiek ieviests kā valsts apmaksāta programma visā Latvijā. 

Patlaban, lai uzsāktu ES fondu programmas, labklājības nozarē nepieciešami 17 miljoni latu projektu priekšfinansējumam, deputātus informēja Labklājības ministrijas (LM) ES fondu departamenta direktore Elita Milča. Sociālo projektu īstenotāji nevar naudu aizņemties bankās, tādēļ projektu uzsākšanai tiem nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta.

LM pārstāvji apliecināja, ka šim nolūkam nepieciešamais finansējums tiks lūgts Finanšu ministrijā.

Invaliditātes likuma galvenais mērķis ir mazināt personas risku kļūt par invalīdu, bet tām personām, kurām jau noteikta invaliditāte, palīdzēt mazināt sekas, kuras radījusi invaliditāte.

Tas paredz rehabilitācijas pasākumus cilvēkiem ar prognozējamu invaliditāti, asistentu pakalpojumus cilvēkiem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, bezmaksas sabiedriskā transporta pakalpojumus invalīdiem, psihologa un sociālā darbinieka konsultācijas ģimenēm, kurās ir bērns ar invaliditāti. Tāpat likumprojektā noteikta jauna kārtība invaliditātes noteikšanai.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī