Saeimas komisija ar ANO ekspertu pārrunā patvēruma jautājumus

(12.05.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 12.maijā, tiekoties ar ANO Augstā komisāra bēgļu lietās biroja pārstāvi Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs Hansu ten Feldu, pārrunāja topošā Patvēruma likuma normu iespējamo piemērošanu.

Komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene ANO pārstāvim pateicās par izradīto interesi likuma projekta veidošanas procesā. Priekšsēdētāja norādīja, ka komisija pie šī likumprojekta strādā jau vairākus gadus, kas liecina par to, ka likuma tapšanas gaitā ir bijušas smagas diskusijas. Tomēr komisija kopā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Bēgļu lietu departamentu ir centusies rast vislabāko risinājumu, kas atbilstu starptautiskajai praksei, uzsvēra I.Circene. 

ANO pārstāvis Hanss ten Felds deputātiem norādīja, ka Augstā komisāra bēgļu lietās birojs ir apmierināts ar daudzām Patvēruma likumprojektā ietvertajām normām un uzteica Latvijas centienus panākt atbilstību starptautiskajiem standartiem. Biroja pārstāvis atzinīgi novērtēja likumprojektā ietverto normu, kas patvēruma meklētājiem garantē bezmaksas palīdzību, vienlaicīgi aicinot pievērst lielāku uzmanību atsevišķiem jaunā likuma aspektiem.

Norādot, ka patvēruma meklētāji nav kriminālnoziedznieki, eksperts aicināja meklēt iespējas samazināt laika periodu, kādā Valsts Robežsardzei ir tiesības aizturēt patvēruma meklētājus. H. ten Felds pauda bažas, vai patvēruma meklētājiem tiks nodrošināta pietiekami efektīva bezmaksas un kvalificēta tiesiskā palīdzība no brīža, kad viņš lūdz patvēruma piešķiršanu. Tāpat ANO pārstāvis aicināja izvērtēt iespēju iekļaut likumā normu, kas paredzētu iesniedzēja personīgu uzklausīšanu iesnieguma izskatīšanas laikā.

Komisijas priekšsēdētāja apliecināja, ka komisija ir ieinteresēta, lai likums pilnībā atbilstu ANO rekomendācijām un Eiropas Savienības regulām un direktīvām, tomēr, izstrādājot likuma normas, ir jāņem vērā arī Latvijas reālās iespējas.

H. ten Felds pauda cerību, ka, komisijai sadarbojoties ar ANO biroju, likumprojekts drīzumā tiks pabeigts un Latvija radīs tādu risinājumu, ar kuru tā varētu lepoties.

Patlaban Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija strādā pie jaunā Patvēruma likuma sagatavošanas trešajam lasījumam.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā