Saeimas komisija pārrunā zemes reformas gaitu

(06.05.2009.)

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien, 6.maijā, pēc atbildīgo amatpersonu uzklausīšanas pauda cerību, ka zemes reformu izdosies pabeigt jau tuvāko gadu laikā. 

Deputāti noskaidroja, ka zemes piešķiršana īpašumā lauku teritorijās par samaksu norit samērā veiksmīgi un jau šī gada septembrī būs apkopota informācija par izpirkšanai pieteiktās zemes pastāvīgajiem lietotājiem. Savukārt jautājumi par īpašumu tiesību atjaunošanu bijušajiem zemes īpašniekiem vai to mantiniekiem lauku teritorijās varētu tikt sakārtoti nākamā gada beigās.

Komisijas deputāts Atis Slakteris (TP) norādīja, ka, viņaprāt, zemes reforma ir pārāk ieilgusi un atbildīgajām iestādēm vajadzētu organizēt darbu tā, lai šai reformai varētu pielikt punktu. Viņš pauda viedokli, ka nevajag pagarināt termiņu zemes tiesību atjaunošanai, jo tas zemes reformu pagarinās vēl par pāris gadiem.

Valsts zemes dienesta (VZD) ģenerāldirektores vietniece Olga Geitus-Eitvina deputātus informēja, ka Latvijā ir pietiekami daudz zemes platību, lai apmierinātu visus pieprasījumus īpašumu tiesību atjaunošanai bijušajiem zemes īpašniekiem vai mantiniekiem. Pavisam Latvijā ir pieejami 10 000 hektāru brīvas zemes un tiek plānots izveidot rezerves zemes fondu zemes reformas pabeigšanai, norādīja O.Geitus-Eitvina. Tāpat tiek plānots vienkāršot zemju kadastrālās uzmērīšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā var tikt atjaunotas īpašuma tiesības uz zemi.

Deputāti pauda neizpratni par to, ka zemes dienests līdzekļu trūkuma dēļ savlaicīgi nevar veikt zemes uzmērīšanu par valsts līdzekļiem bijušajiem īpašniekiem vai mantiniekiem. Kā norādīja VZD pārstāve, ar dienesta rīcībā esošajiem līdzekļiem zemi varēs uzmērīt tikai 37 gadu laikā. Ja tiktu piešķirti divi miljoni latu, zemes uzmērīšanu varētu pabeigt divu gadu laikā.

Deputāte Ilma Čepāne (PS) pauda bažas, vai pietiks naudas kompensācijām īpašniekiem, kuru zeme atrodas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un tai noteikti saimnieciskās darbības ierobežojumi. Kā informēja O.Geitus-Eitvina, sākotnēji šiem īpašniekiem bija paredzēta zemes maiņa pret līdzvērtīgu īpašumu, tomēr, ņemot vērā Igaunijas negatīvo pieredzi, šis variants tika noraidīts. Šobrīd tiek plānots, ka kompensāciju izmaksu un šo zemju atpirkšanu varētu sākt tikai ar 2012.gadu.

 

Saeimas Preses dienest

Piektdien, 29.martā