Saeimas komisija ar NVO spriež par sadarbības pilnveidošanu

(05.05.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija jau tradicionāli ir atvērta sabiedrībai un nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji regulāri tiek aicināti piedalīties visu būtiskāko komisijas dienaskārtības jautājumu apspriešanā, otrdien, 5.maijā, tiekoties ar NVO pārstāvjiem, uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

„Sadarbība ar nevalstiskā sektora pārstāvjiem ir ļoti būtiska, jo tā uzlabo mūsu darbu un ļauj noskaidrot sabiedrības viedokli,” teica V.Paegle, piebilstot, ka viņas vadītā komisija, apstiprinot Latvijas nacionālās pozīcijas par Eiropas Savienības (ES) Padomē izskatāmajiem jautājumiem, vienmēr atbildīgajām ministrijā pieprasa tās saskaņot ar NVO.

V.Paegle arī akcentēja, ka Eiropas lietu komisija līdzās nacionālo pozīciju apstiprināšanai pastiprinātu uzmanību pievērš parlamentārajai kontrolei pār vairākiem Latvijai būtiskiem jautājumiem, kuros tiek uzklausīts arī NVO viedoklis. Kā piemēru komisijas priekšsēdētāja minēja parlamentāro kontroli pār ES fondu līdzekļu efektīvu izmantošanu, ES Lisabonas stratēģijā definēto mērķu sasniegšanu, ES lauksaimniecības tiešo maksājumu izlīdzināšanu, kā arī ES attiecībām ar kaimiņvalstīm, it īpaši Ukrainu, Moldovu un Gruziju. 

NVO pārstāvji kopumā pozitīvi vērtēja līdzšinējo sadarbību ar Saeimu un ministrijām Latvijas nacionālo pozīciju sagatavošanā, piebilstot, ka NVO regulāri tiek aicinātas sniegt savu atzinumu par būtiskiem ES dienaskārtības jautājumiem un piedalīties sēdēs. Tomēr vairāku NVO pārstāvji atzina, ka tiem atvēlētais saskaņošanas process ir pārāk īss - nereti tikai pāris stundas - un tādēļ nav iespējams sagatavot kvalitatīvu atzinumu.

Būtiski ir konsultācijas ar NVO veikt savlaicīgi un nodrošināt, lai ministrijas jau laikus „laistu apritē” nepieciešamos dokumentus, norādīja Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāve Inese Stepiņa. Neapmierinātību ar pārāk īso saskaņošanas termiņu pauda arī Latvijas Tranzītbiznesa asociācijas pārstāvis Ģirts Verners, uzsverot, ka NVO ir būtiski savu profesionāļu viedokli sniegt jau pašā ES tiesību aktu izstrādes sākumā. Viņš arī pauda cerību, ka nākotnē tiks uzlabota arī atgriezeniskā saite starp NVO, valdību un parlamentu. Tas ļautu redzēt, cik daudz no NVO iesniegtajiem priekšlikumiem patiešām tiek ņemti vērā.

Savukārt nevalstisko organizāciju Eiropas Kustība Latvijā un Baltijas - Melnās jūras alianse pārstāvji aicināja aktīvāk apgūt visu ES piešķirto finansējumu, tostarp dažādu Attīstības sadarbības projektu finansēšanai, lai arī šī brīža ekonomisko grūtību laikā netiktu atstāta novārtā labi iesāktā sadarbība ar Gruziju, Ukrainu un Moldovu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde