Publisko debašu „Augstākā izglītība Latvijā: status quo un nākotnes stratēģija” materiāli

(01.03.2013.)
VideoGalerija

Uzņemoties iniciatīvu par augstākās izglītības un zinātnes izaugsmes plānošanu, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija piektdien, 1.martā, organizēja publiskās debates „Augstākā izglītība Latvijā: status quo un nākotnes stratēģija”.

Ekspertu diskusija rīkota, lai rastu kopsaucēju un veidotu kopīgu augstākās izglītības ilgtermiņa stratēģiju, kas liktu pamatu intelekta ekonomikai kā tautsaimniecības izaugsmes un labklājības pieauguma pamatam.

Debašu pirmajā daļā notika institūciju pārstāvju paneļdiskusija par pašreizējo situāciju augstākajā izglītībā. Diskusijā piedalījās izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra, Rektoru padomes priekšsēdētājs Arvīds Barševskis, Latvijas Universitāšu asociācijas priekšsēdētājs Leonīds Ribickis, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras viceprezidents Aigars Rostovskis, Latvijas Studentu apvienības prezidents Edvards Ratnieks un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāve Ilze Trapenciere. 

Savukārt otrā publisko debašu daļa tika veltīta, lai diskutētu par Latvijas ceļu uz intelekta ekonomiku. Šajā paneļdiskusijā bija aicināti piedalīties Saeimas frakciju pārstāvji un pie frakcijām nepiederošie deputāti. 

Debates atklāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete.

Pasākums tiešraidē tika translēts Saeimas mājas lapā www.saeima.lv.

 

S.Āboltiņa: augstākā izglītība nav un nedrīkst būt ne intelektuālā oāze, ne ekonomiska ražošanas mašīna

Ina Druviete: jāvienojas par augstākās izglītības attīstības pamatprincipiem, ievērojot solidaritātes un atklātības principus

 

Publisko debašu materiāli:

Programma


Prezentācijas:

Izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa prezentācija

Augstākās izglītības padomes priekšsēdētāja Jāņa Vētras prezentācija

Rektoru padomes priekšsēdētāja Arvīda Barševska prezentācija

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras viceprezidenta Aigara Rostovska prezentācija

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāves Ilzes Trapencieres prezentācija


Video un foto:

Debašu atklāšanas  un paneļdiskusijas "2013.gads: situācijas raksturojums" videoieraksts

Debašu otrās daļas "Nākotnes stratēģija: Latvija ceļā uz intelekta ekonomiku" videoieraksts

Fotogrāfijas

Videosižets


Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt