Latvijas Republikas 7.Saeimas ārkārtas sesijas ārkārtas sēde

2000.gada 17.jūlijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Satura rādītājs

Sēdes vadītājs. Sāksim Saeimas ārkārtas sesiju un ārkārtas sēdi, kuru ierosinājis Ministru prezidents. Darba kārtībā ir likumprojekts “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā”, kura reģistrācijas numurs ir 609, un likumprojekts “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā”, kura reģistrācijas numurs ir 610. Lemsim par šo likumprojektu nodošanu komisijām.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas deputātu Lībanes, Baloža, Šķēles, Šlesera un Lāčplēša iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputāts Imants Burvis vēlas runāt “pret”? Deputāts Imants Burvis ierosina likumprojektu nodot arī Juridiskajai komisijai. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par to, lai likumprojektu nodotu arī Juridiskajai komisijai. Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - 3, atturas - 5. Likumprojekts tiek nodots Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Juridiskajai komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies... Ā, atvainojiet, sēdē tiek izsludināts pārtraukums uz pusstundu - līdz pulksten 10.30. Tātad sēdes turpinājums pulksten 10.30. Taču, pirms ejam pārtraukumā, mums ir jānoklausās divi paziņojumi.

Šodien mēs sveicam mūsu kolēģi Juri Dobeli 60 gadu jubilejā un Dzintaru Rasnaču - 37 gadu jubilejā. (Aplausi.)

Pārtraukums līdz pulksten 10.30. Tehnisku iemeslu dēļ. Šobrīd tiek pavairots dokuments. Sēdi turpināsim pēc piecām minūtēm.

(Pārtraukums)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

 

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Turpināsim sēdi.

Kārlis Leiškalns - Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā. Lūdzu!

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”). Paldies, priekšsēdētāja kungs!

Dāmas un kungi! Prieks jūs redzēt. Ir labi sanākt reizēm arī pārtraukumā starp sesijām, lai izskatītu kādu jau nule kā izskatītu likumprojektu. Runājot par šiem diviem dokumentiem - dokumentu nr.609 un dokumentu nr.610 -, ir jāteic, ka atbildīgā komisija ir noraidījusi abus šos likumprojektus. Es gribu vērst jūsu uzmanību uz to, ka šobrīd mēs strādāsim ar dokumentu nr.2136. Komisija ir noraidījusi abus likumprojektus un aicina deputātus atbalstīt komisijas pašas izstrādāto alternatīvo likumprojektu, kas runā par grozījumiem spēkā esošā likuma 21. un 25.pantā un nosaka spēkā stāšanās laiku. Es komisijas vārdā aicinu deputātus noteikt šim likumprojektam steidzamības režīmu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu pret to, ka izskatām komisijas sagatavoto alternatīvo likumprojektu. Par steidzamību runāt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā”, kura reģistrācijas numurs ir 615, atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret un atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

K.Leiškalns. Paldies, deputātu kungi! Paldies, priekšsēdētāja kungs! Aicinu minēto likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

K.Leiškalns. Paldies deputātiem. Paldies Dobeļa kungam. Dievam es neuzdrošinos teikt paldies, Dobeļa kungs. Aicinu priekšlikumus iesniegt šodien līdz pulksten 11.00.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - šodien pulksten 11.00. Un izskatīšanas brīdis?

K.Leiškalns. Izskatīšanas brīdis būtu šodien pulksten 12.00. Ātrāk nevar.

Sēdes vadītājs. Izskatīšana šodien pulksten 12.00. Iebildumu nav? Vai ir kādi citi priekšlikumi? Citus priekšlikumus nedzirdu.

K.Leiškalns. Citi priekšlikumi... Mēs jau gan varētu izskatīt līdz pulksten 11.30, bet nevar paspēt. Jāsagatavo ir tabula, jāpavairo dokumenti. Mēs vienkārši atnāksim un atkal gaidīsim dokumentu. Nav vērts. Tā ka sanāksim pulksten 12.00, tieši pusdienas laikā, tad būs tie labākie lēmumi.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - līdz pulksten 11.00. Izskatīšana būs pulksten 12.00. Otrais lasījums. Paldies.

K.Leiškalns. Jā, un pulksten 11.15 lūdzu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Juridiskās komisijas deputātus pulcēties Sarkanajā zālē.

Sēdes vadītājs. Pulksten 11.15.

K.Leikalns. Vienpadsmitos piecpadsmit.

Sēdes vadītājs. Pirms pārtraukuma vārds paziņojumam Aijai Počai.

A.Poča (frakcija “Latvijas ceļš”).

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas a/s “Latvijas kuģniecība” un citu stratēģiski svarīgu objektu privatizācijas jautājumā deputātus lūdzu tūlīt pulcēties Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā uz komisijas sēdi.

Sēdes vadītājs. Vārds Dzintaram Kudumam.

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Aizsardzības un iekšlietu komisiju lūdzu pulcēties uz sēdi komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. ...Kristiānai Lībanei.

K.Lībane (frakcija “Latvijas ceļš”).

Tā kā līdz komisiju sēdei vēl ir vairāk nekā pusstunda, tad “Latvijas ceļš” lūdz deputātus uz frakcijas sēdi.

Sēdes vadītājs. Paldies. Sēdi turpināsim pulksten 12.00.

(Pārtraukums)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

 

Sēdes vadītājs. Par Ceļu satiksmes likumprojekta otro lasījumu vārds Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājam Kārlim Leiškalnam.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Augsti godājamie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.2136-a, kas ir komisijas alternatīvais likumprojekts un kas ir radies - es varbūt pārteicos, runājot par pirmo lasījumu - nevis noraidot valdības un deputātu sagatavoto, bet komisijai apvienojot visus šos likumprojektus. Es tiešām negribu, es neuzdrošinos noraidīt valdības sagatavotos likumprojektus, kas vienmēr pēc savas būtības ir ļoti labi.

Tātad par minēto likumprojektu ir iesniegti seši priekšlikumi, bet es jau iepriekš pateikšu, ka komisija varbūt lielās steigas dēļ, jo šis likumprojekts mums ir jāpieņem šodien, tātad vienas dienas laikā, nav atbalstījusi nevienu no tiem.

Pirmais priekšlikums. 1.priekšlikumu iesniedzis deputāts Burvis, un priekšlikums pēc savas būtības tikai paredz izteikt īsāk. Tas pats priekšlikums - nr.2 - ir deputātam Lujānam. Tas ir papildinājums 10.panta pirmajā daļā, tātad izteikt 10.panta pirmo daļu redakcijā, kas ir jūsu priekšā. Un tas varbūt būtu vērā ņemams priekšlikums, ja mēs šo likumprojektu neizskatītu atkal steidzamības kārtā vienas dienas laikā, jo jebkurš jauns priekšlikums bez nopietnas diskusijas var radīt jaunas kļūdas, un tāpēc komisija - gan ne tikai tāpēc - nav atbalstījusi šo priekšlikumu nr.1.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

K.Leikalns. Paldies.

Otrais ir tieši tāds pats priekšlikums, tikai izteikts nedaudz citādāk, un komisija arī to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Paldies. Papildinājums 10.panta pirmajā daļā, kas saņemts no Lujāna kunga, attiecas uz to pašu. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

K.Leikalns. 4.prieklikums, ko iesniedzis deputāts Burvis, ir par to, ka tiešām vajag noteikt vienādus nosacījumus kā fiziskajām tā juridiskajām personām, bet tas ir pilnīgi pretēji tam, kā bija pieņemtajā likumā - tātad pilnvaras neprasīt ne no vienas, ne no otras personas. Komisija izprasīja Satiksmes ministrijai ziņas par to, kā fiziskās un juridiskās personas tiek pilnvarotas kaimiņvalstīs, un atklājās, ka šī pilnvarojuma kārtība ir tāda pati, kāda bija līdz šim un kādu to paredz komisijas sagatavotais alternatīvais likumprojekts. Vienīgi Beļģijā, kas ir nedaudz tālāk no Latvijas, fiziskajām personām pilnvarojumu var dot ne tikai notārs, bet arī vietējā pašvaldība. Taču komisija šobrīd uzskata, ka šis ir nopietnākas diskusijas vērts jautājums, un aicina neatbalstīt Burvja kunga visnotaļ liberālo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

K.Leiškalns. Komisija neatbalstīja arī deputāta Lujāna priekšlikumu par 21.pantu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Arī papildinājumu 21.panta trešajā daļā, ko iesniedzis deputāts Lujāns, komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Neviens neiebilst.

K.Leiškalns. Paldies. Līdz ar to, augsti godātie deputāti, mēs minētajā likumprojektā esam izskatījuši visus iesniegtos priekšlikumus, atstājot tā redakciju negrozītā veidā; to redakciju, kuru bija sagatavojusi komisija kā alternatīvo likumprojektu, un es aicinu jūs to atbalstīt otrajā, jau galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - nav, atturas - 5. Likums ir pieņemts.

Informēju jūs, ka Saeimas Prezidijs šodien ir piešķīris bezalgas atvaļinājumu deputātam Rišardam Labanovskim.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm! Saeimas sekretāres biedru lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus.

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Modris Lujāns, Rišards Labanovskis, Jānis Leja, Andrejs Panteļējevs, Ivars Godmanis, Juris Dalbiņš, Vaira Paegle, Silvija Dreimane, Romāns Mežeckis, Roberts Jurdžs, Valdis Lauskis.

Sēdes vadītājs. Paldies. Saeimas ārkārtas sesija un ārkārtas sēde ir slēgta.

Redaktores: J.Kravale, L.Bumbura

Datoroperatores: S.Bērziņa, I.Kuzņecova

Korektore: D.Kraule

SATURA RĀDĪTĀJS

7.Saeimas ārkārtas sesija

2000.gada 17.jūlijā

 

Par likumprojektu “Grozījumi Ceļu satiksmes

likumā” (Noraidīts)

            (2130. un 2130-a dok.)    - 1.lpp.

 

Par likumprojektu “Grozījumi Ceļu satiksmes

likumā” (Noraidīts)

            (2131. un 2131-a dok.)    - 1.lpp.

 

Alternatīvais likumprojekts “Grozījumi Ceļu

satiksmes likumā” (Steidzams)

            (2136. dok.)                - 2.lpp.

 

Ziņo                 - dep. K.Leiškalns            - 2.lpp.

 

Paziņojumi            - dep. A.Poča - 4.lpp.

                        - dep. Dz.Kudums            - 4.lpp.

                        - dep. K.Lībane            - 4.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi Ceļu satiksmes

likumā” (2.lasījums) (Steidzams)

            (2136-a. dok.)                        - 5.lpp.

 

Ziņo                 - dep. K.Leiškalns            - 5.lpp.

 

 

Informācija par neapmaksāta atvaļinājuma

piešķiršanu deputātam R.Labanovskim            - 7.lpp.

 

Reģistrācijas rezultāti

 

Nolasa             - Saeimas sekretāres biedrs A.Bartaševičs            - 7.lpp.