Latvijas Republikas 7. Saeimas pavasara sesijas četrpadsmitā (ārkārtas) sēde

1999. gada 17.jūnijā (plkst. 21.00)

Sēdi vada Latvijas Republikas 7. Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Satura rādītājs
Balsojumi

Sēdes vadītājs. Labvakar, godātie deputāti! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim Saeimas ārkārtas sēdi ar vienu darba kārtības jautājumu - “Valsts prezidenta vēlēšanas”.

Saskaņā ar Prezidija un Frakciju padomes nolikumu Saeimas Prezidijs šobrīd ir saņēmis šādu kandidatūru pieteikumus:

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas, apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK un Tautas partijas Saeimas frakciju deputāti par Valsts prezidenta amata kandidāti izvirza Vairu Vīķi-Freibergu;

Saeimas frakcija “Latvijas ceļš” Valsts prezidenta amatam izvirza Valdi Birkavu;

Jaunās partijas Saeimas frakcijas deputāti Valsts prezidenta amatam izvirza Ingrīdas Ūdres kandidatūru.

Vai ir vēl kādas kandidatūras? (Starpsauciens: “Nav!”) Kandidātu izvirzīšanu beidzam.

Balsu skaitīšanas komisijas vārdā - deputāts Romualds Ražuks.

 

R.Ražuks (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godājamais Saeimas priekšsēdētāj, cienījamie deputāti! Balsu skaitītāji ir sagatavojušies darbam. Pēc neilga brīža jūs tiksiet uzaicināti uz balsošanas procedūru.

 

Sēdes vadītājs. Paldies.

 

(Pārtraukums)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

 

Sēdes vadītājs. Godātie deputāti! Lūdzu, ieņemiet vietas! Balsu skaitīšanas komisijas vārdā runās deputāts Romualds Ražuks.

 

R.Ražuks (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godājamais Saeimas priekšsēdētāj! Godājamie deputāti! Balsu skaitītāji ierosina Saeimas Prezidijam sasaukt Saeimas Prezidija un Frakciju padomes kopīgo sēdi radušās situācijas noskaidrošanai.

 

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem ir iebildumi? Prezidijs ierosina sasaukt Prezidija un Frakciju padomes kopīgu sēdi. Šis jautājums nav balsojams.

Tiksimies tūlīt Sarkanajā zālē! Piecpadsmit minūtes.

 

(Pārtraukums)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

 

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Pārtraukums ir beidzies. Balsu skaitīšanas komisijas vārdā - deputāts Romualds Ražuks.

R.Ražuks (frakcija “Latvijas ceļš”).

Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāj! Godājamie deputāti! Atļaujiet jūs informēt par Saeimas Balsu skaitīšanas komisijas sēdes protokolu nr.28 “Par balsošanas rezultātiem, ievēlot Latvijas Republikas Valsts prezidentu”:

“Deputātiem tika izsniegtas 84 vēlēšanu zīmes, kā arī no vēlēšanu kastes izņemtas un par derīgām atzītas 84 vēlēšanu zīmes.

Par Ingrīdu Ūdri tika nodotas 12 balsis.

Par Valdi Birkavu - 21 balss.

Par Vairu Vīķi-Freibergu tika nodotas 50 balsis ar 50 neapšaubāmām vēlēšanu zīmēm, kuras izvērtējot, neradās nekādas neskaidrības, bet par vienu vēlēšanu zīmi radās domstarpības. Vēlēšanu zīmē nepārprotami tika nosvītroti Valda Birkava un Ingrīdas Ūdres uzvārdi, un Vairas Vīķes-Freibergas ailītē tika nosvītrots vārds “Vaira” un daļa no uzvārda - trīs burti no uzvārda daļas “Vīķe”. Tātad balsu skaitītājs Romualds Ražuks ierosināja balsu skaitītājiem nobalsot, vai vēlēšanu zīmē ir nobalsots “pret” visiem trim kandidātiem. Pirmajā balsojumā balsis sadalījās līdzīgi: trīs pret trīs. Arī pārbalsojot balsis sadalījās līdzīgi: trīs pret trīs. Līdz ar to Ražuka ierosinājums netika pieņemts.

Lai atrisinātu radušos strīdīgo situāciju, tika sasaukta Saeimas Prezidija un Frakciju padomes kopīga sēde, kas pieņēma lēmumu - balsošanu atkārtot. Atkārtot par visu šo sarakstu. Tātad nākošā balsošana, kas notiks, ir pirmās kārtas pārbalsošana. Pēc īsa brīža jūs tiksiet uzaicināti uz balsošanu.

 

Sēdes vadītājs. Paldies. Pirms mēs sākam pārbalsošanu, gribu deputātus informēt, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis 10 deputātu ierosinājumu: “Pārtraukt ārkārtas sēdi līdz šā gada 21.jūnijam pulksten 9.00.” Vai ir iebildumi? Ir iebildumi. Tādā gadījumā lūdzu zvanu! Balsosim par 10 deputātu ierosinājumu - pārtraukt 17.jūnija ārkārtas sēdi līdz 21.jūnijam pulksten 9.00.

Lūdzu rezultātu! Par - 44, pret - 50, atturas - 2. Priekšlikums tiek noraidīts.

Sākam balsošanu.

 

(Pārtraukums)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 7. Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

 

Sēdes vadītājs. Godātie deputāti! Lūdzu, ieņemiet vietas! Vārds Balsu skaitīšanas komisijas pārstāvim Romualdam Ražukam. Lūdzu!

 

R.Ražuks (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godājamais Valsts prezidenta kungs! Godājamais Saeimas priekšsēža kungs! Godājamie deputāti! Atļaujiet jūs iepazīstināt ar Saeimas Balsu skaitīšanas komisijas sēdes protokolu nr. 29 “Par balsošanas rezultātiem, ievēlot Latvijas Republikas Valsts prezidentu”.

“1999. gada 17. jūnijā Rīgā, Saeimas namā.

Kopumā izgatavotas 120 vēlēšanu zīmes. Deputātiem tika izsniegtas 84 vēlēšanu zīmes. Bojātu un mainītu nav. Dzēstas atlikušās 36 vēlēšanu zīmes. No vēlēšanu kastes izņemtas 84 zīmes, un visas atzītas par derīgām.

Pret visiem kandidātiem balsots 2 vēlēšanu zīmēs.

Par kandidātiem nodotās balsis:

par Vairu Vīķi-Freibergu - 53 balsis (aplausi),

par Valdi Birkavu - 20 balsis,

par Ingrīdu Ūdri - 9 balsis.”

 

Sēdes vadītājs. Lūdzu mazu uzmanību!

 

 

R.Ražuks. “Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 26. panta trešo daļu Vaira Vīķe-Freiberga ir ievēlēta par Latvijas Valsts prezidenti.

Balsu skaitītāji.”

 

Sēdes vadītājs. Paldies. Apsveicam Vairu Vīķi-Freibergu, vēlam veiksmi, izturību un drosmi, strādājot Latvijas tautas un valsts labā!

Lūdzu cienījamos žurnālistus dot iespēju Ulmaņa kungam un Krištopana kungam, un deputātiem apsveikt Vairu Vīķi-Freibergas kundzi, un aicināsim viņu zālē! (Apsveikumi.)

Lūdzu tribīnē!

 

V.Vīķe-Freiberga.

Augsti godājamais Valsts prezidenta kungs! Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs! Godātie Saeimas deputāti un deputātes! Es esmu dziļi pateicīga 7. Saeimai par man dāvāto uzticību. Šī jums un man ir tāda kā zvaigžņu stunda, kurā mēs paveram jaunu lapaspusi Latvijas vēsturē.

Es darīšu visu, kas ir manos spēkos, lai man dāvātā uzticība netiktu pievilta.

Es priecājos par to, ka mani ir izvirzījuši un atbalstījuši deputāti no ļoti plaša politiskā spektra - gan no kreisā spārna, gan no labā, gan no centra. Tas man kā bezpartejiskam cilvēkam ir īpaši nozīmīgi.

Ko varu jums apsolīt? Rūpe par Latviju un mīlestība pret savu tautu mani ir vadījušas visu manu mūžu, vienalga, kurā zemē un kontinentā man kādā brīdī ir liktenis lēmis dzīvot. Mana sirds vienmēr ir piederējusi Latvijai. Es esmu tagad atgriezusies savās dzimtajās mājās un esmu Latvijas rīcībā. Darīšu visu, kas ir manos spēkos, lai varētu tai kalpot. Paldies jums visiem.

(Aplausi.)

 

Sēdes vadītājs. Paldies. Līdz ar to ārkārtas sēde ir slēgta. Reģistrācija nenotiks.

 

Redaktores: J.Kravale, L.Bumbura

Datoroperatore: M.Ceļmalniece

Korektores: D.Kraule, J.Kurzemniece, L.Andersone

SATURA RĀDĪTĀJS

7.Saeimas pavasara sesijas

14.(ārkārtas) sēde

1999.gada 17.jūnijā

(plkst. 21.00)

 

 

Valsts prezidenta vēlēšanas - 1.lpp.

Balsu skaitīšanas komisijas informācija — dep. R.Ražuks - 1.lpp.

 

Balsu skaitīšanas komisijas ziņojums (protokols nr.28) - 3.lpp.

Ziņo - dep. R.Ražuks - 3.lpp.

 

Balsu skaitīšanas komisijas ziņojums (protokols nr.29) - 4.lpp.

Ziņo - dep. R.Ražuks - 4.lpp.

 

V.Vīķes-Freibergas uzruna - 5.lpp.