I.Mūrniece: pandēmijas laikā parlamentam un NVO kopīgiem spēkiem jāmeklē risinājumi un jāveido sabiedrības izpratne

(05.03.2021.)
Galerija

“Sabiedrības dzīvē pandēmija ir ieviesusi nozīmīgas pārmaiņas, un no tā izriet mūsu galvenais uzdevums: parlamentam un nevalstiskajām organizācijām kopīgiem spēkiem ir jāmeklē labi risinājumi un jāveido skaidrāka sabiedrības izpratne dažādos jautājumos,” piektdien, 5.martā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, atklājot ikgadējo Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forumu.

“Mēs esam pratuši uzturēt tiesiski pilnvērtīgas un varas atzariem atbilstošas valsts pārvaldes funkcijas arī strādājot attālināti. Saeima pilnībā ir īstenojusi savu likumdošanas funkciju un parlamentārās kontroles jeb Ministru kabineta pārraudzības funkciju,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka tieši tāpat pandēmijas laikā darbu turpinājušas arī nevalstiskās organizācijas, izrādot rūpes par to sabiedrības daļu, kas ir mazāk aizsargāta un kam ir akūtāk nepieciešama palīdzība.

“Uzdevumi šodien ir sarežģīti. Bez nevalstisko organizāciju līdzdalības, bez plašas pilsoniskās sabiedrības iesaistes tie nav paveicami. Turklāt svarīgi, lai šai pilsoniski aktīvajai sabiedrības daļai Latvijas valsts un demokrātija būtu vērtība. Tikai tā mēs varam darboties sekmīgi,” pauda I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās NVO par aktīvo darbu, turot prātā Latvijas valsts vērtības, mūsu sabiedrības kopējo labumu un tādas ikdienišķas lietas, kas cilvēkam ir vajadzīgas un veido mūsu cilvēcīgo dzīvi.

“Mēdz teikt, ka pandēmijas laiks sniedz jaunas idejas un paver ceļu pavisam jauniem risinājumiem – kā strādāt, kā uzturēt saikni, kā joprojām sajusties iekļautam sabiedrībā. Taču tas nav viegls ceļš. Ikviens no mums dzīvo savu dzīvi šeit un tagad un vēlas, lai “viss būtu tā kā agrāk”. Mums jāiemācās, kā cits citam varam palīdzēt šajā pandēmijas laikā,” atzīmēja I.Mūrniece.

Saeimas sekretāra biedre Marija Golubeva uzsvēra, ka pandēmijas sākums pirms gada iezīmēja Latvijas pilsoniskās sabiedrības spēju pašorganizēties un piedāvāt savu atbalstu, bez kura valsts atbilde uz pandēmijas izaicinājumiem noteikti būtu bijusi nepilnīgāka.

“Kā mēs redzam, lēmumu pieņemšanas procesos nevalstisko organizāciju un pilsoniski aktīvās sabiedrības iesaiste nav slogs, bet gan iespēja, kas ļauj paātrināt un uzlabot procesus laikā. Mēs ļoti paļaujamies uz pilsonisko sabiedrību kā uz kritisku un konstruktīvu sadarbības partneri, kas ir neaizvietojams,” sacīja M.Golubeva.

Šogad foruma uzmanības centrā ir jautājumi par valsts un sabiedrības izturētspēju Covid-19 pandēmijas laikā. Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un NVO sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis būs četrpadsmitais Saeimas un NVO forums, un to organizē parlaments sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157718528921123
Izmantošanas noteikumi: http://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā