Saeima lems par aizliegumu nodrošināt piekļuvi retranslējamo programmu sarakstā neiekļautajām programmām

(08.06.2022.)

Saeima ceturtdien, 9.jūnijā, galīgajā lasījumā lems par likuma grozījumiem, ar kuriem iecerēts noteikt aizliegumu nodarboties ar uzņēmējdarbību, kas nodrošina piekļuvi audio vai audiovizuālajām programmām, kas nav iekļauta Latvijā retranslējamo audio un audio vizuālo programmu sarakstā. 

Otrajā lasījumā rītdien plānots skatīt Interešu pārstāvības atklātības likuma projektu, lai varētu nodrošināt godīgu un vienlīdzīgu iespēju visām ieinteresētajām personām iesaistīties interešu pārstāvībā. 

Tāpat otrajā lasījumā paredzēts skatīt likuma grozījumus, ar kuriem plānots mainīt vecāku pabalsta un paternitātes pabalsta izmantošanas kārtību, kā arī grozījumus Kriminālprocesā, ar kuriem iecerēts pilnveidot regulējumu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai. 

Pirmajā lasījumā deputāti lems par Krimināllikuma grozījumiem, kas paredz noteikt kriminālatbildību par braukšanu alkohola reibumā, un Civillikuma grozījumiem par atvieglotu kārtību bezmantinieku mantas un bezīpašnieka lietas nodošanai pašvaldībai. 

Saeimā ir iesniegti vairāki jauni likumprojekti, un deputāti lems par to nodošanu izskatīšanai parlamenta komisijās. To vidū ir likumu grozījumi, kas paredz pilnveidot elektroenerģijas neto uzskaites sistēmu un noteikt principus energokopienu darbībai, likuma grozījumi, kas paredz iespēju atkārtoti sadalīt termiņos nokavēto nodokļu samaksu uz laiku līdz pieciem gadiem, kā arī likuma grozījumi, lai precizētu un aktualizētu spēkā esošās Energoefektivitātes likuma normas. 

Sociālo un darba lietu komisija lūgusi rītdien pirmajā lasījumā skaitīt grozījumus pensiju likumā, kas paredz šogad pensijas indeksēt jau 1.septembrī, savukārt Ministru kabinets lūdzis Saeimu rītdien izskatīšanai komisijās nodot grozījumus Izglītības likumā un grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas paredz pakāpenisku pāreju uz mācībām valsts valodā vispārējās izglītības pirmsskolas un pamatizglītības pakāpē. 

Rītdien plānots izskatīt arī vairākus lēmumu projektus par amatpersonu apstiprināšanu amatā – par Jēkaba Straumes apstiprināšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatā, par Santas Purgailes apstiprināšanu Latvijas Bankas prezidenta vietnieces amatā un par Ilzes Posumas un Kristīnes Černajas-Mežmales apstiprināšanu vakantajos Latvijas Bankas padomes locekļu amatos. 

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūgusi sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu par Ilzes Znotiņas iecelšanu Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieka amatā. Savukārt Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūgusi rītdien lemt par 13.Saeimas deputātes mandāta apstiprināšanu Alīnai Gendelei. 

Apstiprinātajā 9.jūnija Saeimas sēdes darba kārtībā ir 36 jautājumi. Rītdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde