Vita Anda Tērauda: no atveseļošanas fonda nozīmīgu finansējumu veltīsim sociālās nevienlīdzības mazināšanai

(23.04.2021.)

Pozitīvi, ka pārstrādātajā atveseļošanās fonda plānā Latvija vairāk naudas paredzējusi sociālās nevienlīdzības mazināšanai, piektdien, 23.aprīlī, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, taču norādīja, ka ir nepieciešams sociālās noturības veicinošajos pasākumos iesaistīt biedrības, nodibinājumus un sociālos uzņēmējus. Komisijas deputāti šodien sprieda par Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna pilnveidoto versiju, ko 20.aprīlī skatīja valdībā.

“Atveseļošanas fonds Latvijai sniegs atbalstu sešās jomās – klimata pārmaiņās un vides ilgtspējā, digitālajā transformācijā, nevienlīdzības mazināšanā, veselībā, ekonomikas transformācijā un produktivitātes reformā, kā arī likuma varas stiprināšanā. Fonda plāns tagad sagatavots maksimālajam pieejamajam naudas apjomam – tas no 1,65 miljardiem eiro palielināts līdz 1,82 miljardiem,” akcentēja V.A.Tērauda, piebilstot, ka iestādēm, pie šī plāna strādājot, joprojām nepieciešams uzlabot savstarpējo sadarbību.

Arī veselībai paredzēts nozīmīgs finansējums, kas ir svarīgi visai veselības aprūpes sistēmai un jo īpaši šobrīd, kad saskaramies ar Covid-19 nestajiem izaicinājumiem. Tāpat izceļams arī plānotais būtiskais finansējums digitalizācijā un inovācijās, norādīja komisijas priekšsēdētāja, akcentējot, ka modernizācija un digitālo prasmju attīstība ir uz nākotni un valsts izaugsmi vērsts ieguldījums. 

Galvenās izmaiņas projektā paredz lielāku atbalstu privātajam sektoram, sociālās noturības elementu un klimata ambīciju stiprināšanai, šodien deputātiem sacīja finanšu ministra padomnieks Ints Dālderis.

Lai novērstu Covid-19 pandēmijas radīto kaitējumu ekonomikai un sociālajai jomai, kā arī aizsargātu un radītu jaunas darbavietas, Eiropas Komisija (EK) ieviesusi Eiropas atveseļošanas plānu. Tā mērķis – atbalstīt reformas un investīcijas, īpaši, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku. Šis atbalsts Latvijai ir ļoti nozīmīgs krīzes radīto sociālo un ekonomisko seku mazināšanai ilgtermiņā, norādījusi Finanšu ministrija (FM).

Atveseļošanas fonds ir jauna, EK centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kas izveidota papildu 2021.– 2027.gada plānošanas perioda Eiropas Savienības daudzgadu budžetam. Dalībvalstis ir aicinātas iesniegt savus Atveseļošanas un noturības mehānisma plānus oficiālai izvērtēšanai EK līdz šī gada 30.aprīlim. Fonda līdzekļi Latvijai varētu būt pieejami šā gada otrajā pusē, liecina FM informācija.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem