Izglītības komisija sāks izskatīt priekšlikumus Augstskolu likuma grozījumu trešajam lasījumam

(12.04.2021.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 13.aprīlī, sāks darbu pie priekšlikumu izskatīšanas Augstskolu likuma grozījumu trešajam lasījumam.

“Augstākās izglītības jomā ir nepieciešamas pārmaiņas, un uz to skaidri norāda arī darba tirgus. Mums ir jānodrošina augstskolām dinamiskākas attīstības iespējas, un reformai ir jābūt ar konkrētu mērķi – stratēģisku virzību uz izcilību. Mēs pilnīgi noteikti gribam redzēt Latvijas universitātes kā līdzvērtīgas konkurentes Baltijas un citu Eiropas valstu universitātēm,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgā komisija kopumā saņēmusi 227 priekšlikumus.

Likumprojekts paredz augstskolu tipoloģijas un iekšējās pārvaldības modeļa maiņu. Otrajā lasījumā atbalstītā redakcija paredz augstskolas iedalīt trīs veidos – zinātnes universitātes, lietišķo zinātņu augstskolas, kā arī mākslu un kultūras universitātes –, likumā nosakot konkrētus atbilstības kritērijus.

Grozījumi paredz ieviest arī jaunu iekšējās pārvaldības institūciju – augstskolas padomi -, kas būs atbildīga par augstskolas attīstības stratēģijas apstiprināšanu un tās ieviešanas progresa uzraudzību.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde notiks otrdien, 13.aprīlī, pulksten 14.00 attālināti, videokonferences formātā.

 

Mediju ievērībai:
Saeimā akreditētajiem plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem ir iespēja sēdei sekot līdzi attālināti. Lai varētu sekot līdzi sēdes norisei, lūdzam savlaicīgi (vismaz vienu stundu pirms sēdes sākuma) vērsties Saeimas Preses dienestā, rakstot e-pastu uz prese@saeima.lv un vaicājot pēc piekļuves koda. Jānorāda savs vārds un uzvārds, kā arī pārstāvētais medijs. Piekļuves kods tiks nosūtīts uz e-pasta adresi neilgi pirms plānotā sēdes sākuma.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde