Saeimas komisija konceptuāli vienojas pārskatīt pabalstu piešķiršanu bijušajiem pašvaldību vadītājiem

(07.10.2020.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 7.oktobrī, vienojās konceptuāli atbalstīt grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā par atteikšanos no ikmēneša pabalsta pašvaldību domju priekšsēdētājiem un viņu vietniekiem, kuri ir pirmspensijas vecumā un nav pārvēlēti nākamajā sasaukumā.

“Līdzšinējā pabalstu piešķiršanas kārtība ir jāpārskata, taču vēl jāvērtē, kā to vislabāk izdarīt, lai netiktu pārkāpts tiesiskās paļāvības princips.  Būtiski arī, ka ir nepieciešams noteikt pārejas periodu, kad jaunais nosacījums stātos spēkā un uz kurām personām attiektos. Tāpēc visas iesaistītās puses divu mēnešu laikā aicinātas sniegt priekšlikumus, kā šo ieceri īstenot,” sēdē pauda Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja Inga Goldberga.   

Priekšlikums no likuma svītrot attiecīgo normu rosināts, ņemot vērā Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumu par sociālās iekļaušanas politikas mērķu sasniegšanu. Tajā citastarp norādīts, ka pašvaldības ik gadu sociālajai aizsardzībai tērē ap 249 miljoniem eiro. Izmantojot šo naudu mērķtiecīgāk, būtu iespējams panākt labākus rezultātus nabadzības riska mazināšanai, pauž grozījumu autori.

Tāpat likumprojekta autori norādījuši, ka ikmēneša pabalstu saņēmēju skaits būtiski varētu palielināties pēc nākamgad gaidāmajām jauno novadu pašvaldību vēlēšanām. Ja šis pabalsts netiks atcelts, tad vēl vairāk var samazināties finansējuma pieejamība sociālajai palīdzībai un citiem atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem, teikts anotācijā.

Patlaban pabalsta apmērs pēc amata atstāšanas bijušiem pašvaldību vadītājiem noteikts divu minimālo mēnešalgu apmērā un to var piešķirt piecus gadus pirms pensijas vecuma vai vēlāk, ja persona nestrādā un nesaņem bezdarbnieka pabalstu. Attiecīgā pašvaldība par personu, kurai izmaksā pabalstu, veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai.

Grozījumi pašvaldību deputāta statusa likumā trijos lasījumos vēl jāskata Saeimas sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā