Deputātu Aldi Gobzemu rosinās izslēgt no dalības vienā Saeimas sēdē par ētikas kodeksa pārkāpumu

(07.07.2021.)

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 7.jūlijā, lēma rosināt Saeimu izslēgt deputātu Aldi Gobzemu no dalības vienā Saeimas sēdē par deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu.

Komisija lēmumu pieņēma, izskatot deputātu Kristas Baumanes, Arvila Ašeradena, Jura Juraša, Ulda Auguļa un Ineses Voikas iesniegumu ar lūgumu izvērtēt A.Gobzema rīcību, interneta vidē Twitter un Facebook publicējot ierakstus un attēlus, kuros deputāts redzams ar dzeltenu sešstaru zvaigzni pie krekla.  

Mandātu komisija konstatēja, ka A.Gobzems pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa 7., 8., 16. un 19.punktu. Tie nosaka, ka Saeimas deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienu; balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Tāpat ētikas kodekss noteic, ka deputāts nelieto tādus izteikumus un neatbalsta tādu rīcību, ko var uztvert kā aicinājumu uz pretlikumīgu darbību, respektē cilvēktiesības un argumentācijai neizmanto atsaukšanos uz sava oponenta rasi, dzimumu, ādas krāsu, tautību, valodu, reliģisko pārliecību, sociālo izcelsmi vai veselības stāvokli. Deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli, kā arī atturas no pašmērķīgas izrādīšanās Saeimas tribīnē.

Par komisijas sagatavoto lēmuma projektu vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt