Deputāti NATO Parlamentārajā asamblejā diskutē par Covid-19 ietekmi uz drošības situāciju pasaulē un NATO lomu pandēmijas apkarošanā

(24.11.2020.)

NATO Parlamentārās asamblejas (PA) rudens sesijā, kas notika attālināti, Latvijas delegācijas deputāti ar citiem NATO valstu parlamentāriešiem sprieda par Covid-19 ietekmi uz drošības situāciju pasaulē un NATO lomu pandēmijas apkarošanā. Tāpat uzklausīts un izjautāts NATO ģenerālsekretārs Jans Stoltenbergs (Jens Stoltenberg).

Sešās rudens sesijas dienās deputāti diskutējuši arī par inovācijām aizsardzībā, Ķīnas ietekmes palielināšanos un saistību ar ekonomisko un drošības situāciju Eiroatlantiskajā telpā un pasaulē. Tāpat runāts par Krievijas militāro modernizāciju un tās radītajiem izaicinājumiem NATO, miera uzturēšanu Balkānos, drošības dinamiku Līča valstīs un ģeopolitisko spriedzi Melnās jūras reģionā. Parlamentārieši apsprieduši arī informācijas pieejamības un sabiedrības, īpaši jaunatnes, izglītošanas nozīmi par alianses būtību, vērtībām un darbību.

Tāpat sesijas laikā apstiprināts NATO PA budžets 2021.gadam un pieņemtas vairākas rezolūcijas, tai skaitā, “NATO 2030 - vienotāka un stiprāka alianse globālajā pasaulē”. Par NATO PA prezidentu nākamajam periodam ievēlēts ASV Kongresa Pārstāvju palātas loceklis Džeralds Konolijs (Gerald E. Connolly).

Latvijas delegācijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš uz vēl vienu gadu pārvēlēts Politiskās komitejas Transatlantisko attiecību apakškomitejas priekšsēdētāja vietnieka amatā. Tāpat Latvijas delegācija aktīvi turpinās iesaistīties arī Ukrainas-NATO parlamentārās padomes darbā.

Deputāts Gatis Eglītis turpinās darbu Aizsardzības un drošības komitejas Transatlantiskās sadarbības aizsardzības un drošības jautājumos apakškomitejas priekšsēdētāja vietnieka amatā, savukārt Aleksandrs Kiršteins ievēlēts par Drošības civilās dimensijas Demokrātiskās pārvaldības apakškomitejas priekšsēdētāja vietnieku, bet Ivans Klementjevs tika ievēlēts par Ekonomikas un drošības komitejas Transatlantisko ekonomisko attiecību apakškomitejas priekšsēdētāju.

NATO Parlamentārā Asambleja ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. NATO PA ir kā tilts starp NATO un tās dalībvalstu likumdevējiem, kas palīdz uzturēt parlamentu un sabiedrības atbalstu alianses politikai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā