Daiga Mieriņa Senioru dienai veltītās izstādes atklāšanā: katrs paaudzēs mantotais lakats ir stāsts par attiecībām, mīlestību un rūpēm

(26.09.2024.)
Galerija

“Katrs lakats ir ne tikai priekšmets, bet stāsts par attiecībām, mīlestību, rūpēm. Stāsts par mājām,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa ceturtdien, 26.septembrī, Saeimas namā atklājot izstādi “Stipri saknēs”. Izstādi veidojusi Latvijas Pensionāru federācija sadarbībā ar tautas daiļamata meistariem.

Latvieši izsenis ir bijuši audēju tauta, atzīmēja D.Mieriņa. Aušana mūsu tautas vēsturē ir ne tikai amatniecības prasme, bet arī dzīves filozofija.  Tā ir cieši saistīta ar ģimeni, kopienu un kultūras vērtību pārmantošanu.

Lakatos ierakstīti dzīves likteņi un vērtības, kas tiek pārmantotas no paaudzes paaudzē. Tās ir mūsu saknes, mūsu kodols, kas dzīvo no vienas rokas uz otru, no vienas sirds uz otru, tā ir saite, kas vieno pagātni ar nākotni, pauda Saeimas priekšsēdētāja. D.Mieriņa norādīja, ka katrs lakats ir kā stāsts, kā tilts starp paaudzēm, un ir simbols tam, ko mēs nododam tālāk – spēku, pieredzi, arī kopības izjūtu. Lai šī izstāde atgādina, ka mēs esam vienoti savās vērtībās, mīlestībā uz savu zemi un tautu, klātesošajiem vēlēja Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš akcentēja paaudžu savstarpējās cieņas lomu, lai, veidojot spēcīgas paaudžu saites, koptu, sargātu un veidotu mūsu tautas vērtības.

Klātesošos uzrunāja arī Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētājas vietniece Vija Brikmane un izstādes autore Liesma Kalve. Savukārt Ozolnieku Tautas nama sieviešu vokālais ansamblis “Madaras” izstādes atklāšanas pasākumu papildināja ar skanīgām latviešu tautas dziesmām.

Izstādē uzsvērta latviešu etnogrāfiskā lielā lakata jeb vildrānas, ko vecvecāki dāvā bērniņam piedzimstot, nozīme. Vildrāna tiek pārmantota no paaudzes paaudzē, un izstādē īsos, kodolīgos stāstos iezīmēts, cik unikāla nozīme ir kopienas identitātes vērtībām un kā mēs tās pārmantojam. Īpaši uzsvērti ir paaudžu pieredzes stāsti.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720320617933/
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 27.septembrī
09:00  Baltijas Asamblejas Balvu Literatūrā, mākslā un zinātnē Apvienotās žūrijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde
10:00  Atvērto durvju diena Saeimā