Saeimas ziņas

“Latgale ir reģions, kas lepojas ar savu unikālo kultūras mantojumu un identitāti. Latgales cilvēki ir daudzveidīgi un bagāti ar savu valodu un tradīcijām, kas ir būtiska daļa no Latvijas kultūrtelpas,” to uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa ceturtdien, 18.aprīlī, Saeimas namā atklājot fotogrāfiju izstādi “Latgalietis XXI gadsimtā” par godu Latgales kongresa gadadienai. Izstādē aplūkojamas 12 autoru fotogrāfijas ar dažādiem Latgales ļaudīm – apskatāmas viņu paražas, tikumi, tradīcijas un rakstura īpašības. 
Ar jaunu likumu plāno būtiski stiprināt kiberdrošību Latvijā
Lai būtiski stiprinātu kiberdrošību Latvijā, Saeima ceturtdien, 18.aprīlī, pirmajā lasījumā atbalstīja Nacionālās kiberdrošības likuma projektu. Tas paredz uzlabot kiberdrošību Latvijā, kā arī ieviest stingrākas drošības prasības valsts, pašvaldību iestādēm un uzņēmumiem šajā jomā. Šis likums arī ieviesīs Eiropas Savienības (ES) prasības par vienādi augsta līmeņa tīklu un informācijas sistēmas drošību visā ES.
Skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves
Skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves, paredz otrdien, 9.aprīlī, Saeimā otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi Izglītības likumā. Ja skolēns atteiksies no krievu valodas apguves līdz šī gada 21.jūnijam, tad citu svešvalodu varēs apgūt jau no jaunā mācību gada.
 Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
Lai mazinātu vardarbību ģimenē un veicinātu sabiedrības drošību kopumā, Saeima ceturtdien, 18.aprīlī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Kriminālprocesa likumā. Tie paredz, ka varmācīgajai personai varēs piemērot drošības līdzekļa izpildes elektronisko uzraudzību.
Skolotāju dienu turpmāk atzīmēs 5.oktobrī
Skolotāju dienu turpmāk atzīmēs 5.oktobrī. To ceturtdien, 18.aprīlī, lēma Saeima, galīgajā lasījumā pieņemot grozījumu likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”. Šīs izmaiņas rosinājis Valsts prezidents. Līdz šim Skolotāju dienu Latvijā atzīmēja oktobra pirmajā svētdienā, bet starptautiski – 5.oktobrī.
Saeima lems par iespēju skolēniem atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves
Saeima ceturtdien, 17.aprīlī, otrajā lasījumā skatīs grozījumus Izglītības likumā, lai skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves. Plānots noteikt, ja skolēns atteiksies no krievu valodas apguves līdz šī gada 21.jūnijam, tad citu svešvalodu varēs apgūt jau no jaunā mācību gada.
Alkoholu varēs iegādāties no 20 gadu vecuma; ierobežos tā tirdzniecības laiku, otrajā lasījumā lemj komisija
Lai mazinātu alkohola patēriņu sabiedrībā, plānots līdz 20 gadiem palielināt vecumu, no kura iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus. To paredz trešdien, 17.aprīlī, 2.lasījumā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā atbalstītie likuma grozījumi. Pašlaik alkoholiskos dzērienus var iegādāties personas, kas sasniegušas 18 gadu vecumu. 
Tautsaimniecības komisija: tirdzniecības vietās būs jānorāda pārtikas produktu ražošanas valsts
Lai veicinātu patērētāju informētību par produktu, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 17.aprīlī, trešajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja ierosinājumu pārtikas tirdzniecības vietās norādīt pārtikas produktu ražošanas valsti.
Ar jaunu likumu plāno būtiski stiprināt kiberdrošību Latvijā
Lai būtiski stiprinātu kiberdrošību Latvijā, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 17.aprīlī, pirmajā lasījumā atbalstīja Nacionālās kiberdrošības likuma projektu. Tas paredz uzlabot kiberdrošību Latvijā, kā arī ieviest stingrākas drošības prasības valsts, pašvaldību iestādēm un uzņēmumiem šajā jomā. Šis likums arī ieviesīs Eiropas Savienības (ES) prasības par vienādi augsta līmeņa tīklu un informācijas sistēmas drošību visā ES. 
Z.Kalniņa-Lukaševica Strasbūrā: ir radīts tiesiskais pamats, lai konfiscētu iesaldētos Krievijas valsts aktīvus
Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja Strasbūrā, Francijā, vienbalsīgi apstiprināja rezolūciju par atbalstu Ukrainas rekonstrukcijai. Asamblejas lēmums tika pieņemts klātesot Ukrainas parlamenta priekšsēdētājam Ruslanam Stefančukam (Ruslan Stefanchuk), kas uzrunā asamblejai uzsvēra izstrādātās rezolūcijas lielo nozīmību.
Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta