Saeimā diskutēs par izglītības nākotnes perspektīvu un profesionālās attīstības izvēlēm

(16.01.2020.)

Saeimā piektdien, 17.janvārī, notiks foruma “Izglītības sistēmas mērķis: nākotnes perspektīva” pirmā no trim diskusijām, un tā būs veltīta jautājumiem par indivīda profesionālās attīstības izvēlēm un tās ietekmējošajiem aspektiem.

Diskusiju atklās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis.

Par izglītības mērķiem un funkcijām diskutēs Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Izglītības pētījumu un inovāciju centra pārstāve Treisija Bērnsa (Tracey Burns), savukārt par izglītības sociālajiem un iekļaujošajiem mērķiem runās Saeimas sekretāra biedre un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāte Marija Golubeva.

Diskusijā plānots spriest arī par to, kā profesijas izvēle ietekmē indivīda produktivitāti, un par šo jautājumu klātesošos uzrunās Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore un Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Inta Mieriņa. Savukārt atbalsta programmas “Plecs” pārstāvis Georgs Rubenis ievadīs diskusiju par to, kādi sociālekonomiskie faktori jau kopš bērnības ietekmē jauniešu izvēli par labu noteiktai profesijai.

Jautājumā par to, kāda nozīme nākotnes profesijas izvēlē ir spējai mācīties un kā to novērtēt, diskusijas dalībniekus uzrunās UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika un Latvijas Universitātes Psiholoģijas nodaļas lektors Edmunds Vanags.

Pasākuma noslēgumā paredzēta paneļdiskusija par to, vai un kā valstij ir jāietekmē indivīda nākotnes profesijas izvēle.

Diskusiju rīko Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Rīgas Tehnisko universitāti, un tās moderators būs Mārtiņš Daugulis.

Foruma “Izglītības sistēmas mērķis: nākotnes perspektīva” pirmā no trim diskusijām notiks piektdien, 17.janvārī, pulksten 9.00 Saeimas Baltiešu zālē, Rīgā, Jēkaba ielā 6/8. Tai tiešsaistē varēs sekot arī Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

 

Programma

Mediju ievērībai:
Mediju pārstāvjus, kuriem nav pastāvīgās akreditācijas darbam Saeimā, pasākuma atspoguļošanai lūdzam pieteikties, rakstot e-pastu prese@saeima.lv vai zvanot uz tālruni 67087244.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt