Nosaka papildu ierobežojumu amata savienošanai virknei valsts amatpersonu

(31.10.2019.)

Saeima ceturtdien, 31.oktobrī, galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru noteikts ierobežojums, kādā Saeimas deputāts, Ministru prezidents un viņa biedrs, ministrs, īpašu uzdevumu ministrs un parlamentārais sekretārs var savienot darbu ar citiem amatiem biedrībās, nodibinājumos un sociālajos uzņēmumos.

Likuma grozījumi paredz, ka minētās valsts amatpersonas amatu biedrībā, nodibinājumā vai sociālajā uzņēmumā var ieņemt tikai ar noteikumu, ka par to nesaņem atalgojumu.

Šāds nosacījums nepieciešams, lai novērstu interešu konfliktu, jo minētajām organizācijām var būt arī saimnieciski vai citi mērķi, kas var ietekmēt valsts amatpersonas amata pienākumu veikšanu, teikts likumprojekta anotācijā.

Sabiedrībai ne vienmēr ir iespējams uzzināt, kā tiek finansētas biedrības, tajā skaitā arī tās, no kurām finansējumu saņem augstākās valsts amatpersonas. Līdz ar to pastāv risks, ka valsts amatpersona saņem atalgojumu no organizācijām, kuru darbība ir pretrunā Latvijas interesēm vai kuru pārstāvniecība tiek slēpti lobēta, iepriekš norādīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Juta Strīķe.

Likuma grozījumi stāsies spēkā 2020.gada 1.jūlijā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā