Starptautiskā sanāksmē Rīgā lems par valstu tālāko rīcību pēc EPPA lēmuma atjaunot Krievijas balsstiesības

(04.09.2019.)

Saeimā piektdien, 6.septembrī, notiks Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas organizēta starptautiska sanāksme, lai lemtu par valstu tālāko rīcību pēc EPPA lēmuma atjaunot Krievijas balsstiesības šajā organizācijā.

“Krievijas balsstiesību atjaunošana Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā ir mazinājusi uzticēšanos Eiropas Padomei un citiem starptautiskiem instrumentiem. Mēs esam pulcējuši to valstu parlamentāriešus, kuras iebilst pret Krievijas balsstiesību atjaunošanu, lai vēl pirms nākamās Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas sanāksmes vienotos par vienotu pozīciju un turpmākajiem soļiem,” akcentē EPPA Latvijas delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere.

Pirms sanāksmes piektdien pulksten 9.00 paredzēta preses konference, lai par šo jautājumu informētu mediju pārstāvjus.

Plānots, ka uz sanāksmi pulcēsies pārstāvji no Lietuvas, Igaunijas, Gruzijas, Ukrainas, Polijas, Lielbritānijas, Zviedrijas un Dānijas parlamenta.

Balsstiesības Krievijas delegācijai savulaik tika apturētas, reaģējot uz Krievijas nelikumīgi īstenoto Krimas aneksiju un nelikumīgo kara darbību Austrumukrainā 2014.gadā.

Reaģējot uz balsstiesību atjaunošanu, Saeima 8.jūlijā atbalstīja lēmuma projektu “Par Latvijas turpmāko rīcību Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā”. Tas uzdod Saeimas delegācijai EPPA uzsākt konsultācijas ar to valstu parlamentārajām delegācijām un to locekļiem, kas balsojuši pret Krievijas Federācijas balsstiesību atjaunošanu, lai līdz 2019.gada ceturtās sesijas sākumam vienotos par kopēju pozīciju un lemtu par turpmāko rīcību EPPA.

EPPA ir Eiropas Padomes statūtorganizācija, kuras uzmanības lokā ir cilvēktiesību, daudzviedokļu demokrātijas un tiesiskas valsts aizstāvēšana, Eiropas kultūras identitātes un daudzveidības izpratnes un attīstības veicināšana un aktuālu Eiropas sabiedrības jautājumu risināšana, kā arī demokrātiskās stabilitātes stiprināšana Eiropā, atbalstot politiskās, likumdošanas un konstitucionālās reformas.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde