Saeima galīgajā lasījumā lems par transporta un īres izdevumu kompensēšanu pedagogiem

(25.09.2024.)

Saeima ceturtdien, 26.septembrī, galīgajā lasījumā lems par izmaiņām Izglītības likumā, lai pedagogiem varētu kompensēt transporta un dzīvojamo telpu īres izdevumus.

Deputāti galīgajā lasījumā arī skatīs izmaiņas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz, ka alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides televīzijā un radio reklamēt vairs nedrīkstēs. Tāpat galīgajā lasījumā Saeima lems par grozījumiem Krimināllikumā, kas paredz pastiprināt atbildību par nelikumīgu partiju finansēšanu.

Saeima otrajā lasījumā skatīs Augstskolu likuma izmaiņas, kas konkurētspējas veicināšanai paredz precizēt jautājumu par valodas prasībām akadēmiskajam personālam.

Deputāti rīt pirmajā lasījumā skatīs grozījumus likumā “Par valsts pensijām”, ar kuriem plānots precizēt kārtību, kādā darbs bijušajās PSRS valstīs pielīdzināms apdrošināšanas stāžam.

Tāpat deputāti pirmajā lasījumā lems par Transporta enerģijas likuma projektu, ar ko iecerēts veicināt drošu transporta enerģijas apriti, atjaunīgās enerģijas izmantošanu transportā, kā arī nodrošināt alternatīvo degvielu infrastruktūras attīstību.

Saeima rīt konceptuāli arī lems par izmaiņām likumā, kas Konkurences padomei paredzētu jaunu funkciju - sniegt metodisko atbalstu publiskajiem pasūtītājiem konkurences tiesību pārkāpuma rezultātā radīto zaudējumu apzināšanā, novērtēšanā un aprēķināšanā.

Rītdienas sēdes darba kārtībā ir arī 10 011 pilsoņu kolektīvais iesniegums “Drošas ietves un ielas bez nomas elektroskrejriteņiem” turpmāko virzību. Tāpat darba kārtībā ir Pieprasījumu komisijas atzinums par deputātu pieprasījumu finanšu ministram Arvilam Ašeradenam “Par finansējumu izglītības nozarei” un pieprasījumu Ministru prezidentei Evikai Siliņai “Par viesmīļa nepieciešamību Ministru kabineta sēdes laikā”.

Deputātiem rītdien būs jālemj par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu Saeimas komisijām. To vidū ir izmaiņas likumā, kas paredz Ministru kabinetam un pašvaldībām uzdot līdz šā gada beigām izvērtēt pakļautībā esošo kapitālsabiedrību pārvaldību un to padomju nepieciešamību.  

Tāpat Saeimai būs jālemj, vai nodot izskatīšanai komisijās izmaiņas vairākos likumos, kas cita starpā paredzētu, ka Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija turpmāk uzraudzītu azartspēļu un izložu reklāmas jomu.

Saeimas 26.septembra sēdes darba kārtībā ir iekļauti 39 jautājumi.

Iesniegtas arī vairākas izmaiņas. Tostarp Budžeta komisija lūdz rītdienas sēdes dabakārtībā iekļaut un izskatīt pirmajā lasījumā izmaiņas Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz politisko partiju finansējuma iesaldēšanu. Tāpat pie izmaiņām arī ir lēmuma projekts par Innas Šteinbukas apstiprināšanu par Fiskālās disciplīnas padomes locekli, kā arī lēmuma projekts par uzdevumu ekonomikas ministram saistībā ar ārvalstu filmu uzņemšanas programmas finansējuma piešķiršanas kārtību.

Pulksten 17.00 paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 27.septembrī
09:00  Baltijas Asamblejas Balvu Literatūrā, mākslā un zinātnē Apvienotās žūrijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde
10:00  Atvērto durvju diena Saeimā