VID ierēdņiem likumā nosaka prasību pēc nevainojamas reputācijas

(05.12.2019.)

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ierēdņiem turpmāk tiks izvirzīta arī prasība pēc nevainojamas reputācijas. To paredz Saeimā ceturtdien, 5.decembrī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu”. 

Par VID ierēdni patlaban var būt persona, kura atbilst Valsts civildienesta likumā noteiktajām prasībām, un saskaņā ar grozījumiem ierēdnim būs jābūt arī nevainojamai reputācijai. 

Grozījumi rosināti, lai nodrošinātu sabiedrības uzticību VID ierēdņiem un maksimāli nevainojamu dienesta darbību nodokļu administrēšanas jomā, ņemot vērā, ka ierēdņi ir nodarbināti amatos, kuros tie ir pakļauti dažādiem korupcijas riskiem, ierobežojumiem un aizliegumiem, teikts grozījumu anotācijā. 

Personu, kuras pieteiksies vakantajam ierēdņa amatam VID, pārbaudes veiks Iekšējās drošības pārvalde, savukārt ierēdņu atbilstības pārbaudi nevainojamai reputācijai VID uzsāks tikai tad, ja tiks saņemta attiecīga informācija vai konstatēti fakti par tās apšaubīšanu, norādīts anotācijā. 

Ar grozījumiem veikti arī citi VID darba pilnveidojumi, tostarp noteikts, ka dienests lemj par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu, nostiprinātas plašākas tiesības veikt preču fizisko apskati un paraugu izņemšanu ekspertīžu laikā, kā arī noteiktas tiesības VID ierēdņiem pārbaužu laikā fotografēt un veikt audio un videoierakstus.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt