Baltijas parlamentārieši aicina valdības strādāt pie nodokļu sistēmu saskaņošanas

(22.10.2010.)

Baltijas valstu valdībām ciešāk jākoordinē Igaunijas, Latvijas un Lietuvas nodokļu politika un uzņēmējdarbības nosacījumi, attīstot līdzīgas nodokļu sistēmas visās trijās valstīs, teikts Baltijas Asamblejas (BA) rezolūcijā, kas šodien pieņemta Rīgā BA 29.sesijas ietvaros.  

Trīs Baltijas valstu parlamentārieši kopīgā dokumentā aicina valdības strādāt arī pie kopīgiem infrastruktūras projektiem, īpaši enerģētikas jomā. Savukārt veselības aprūpē izpildvarām jāvērtē iespēja Baltijas reģionā veidot vienotu kompensējamo medikamentu un medicīnas iekārtu iepirkumu sistēmu, vienotu specializēto medicīnas centru izveidi reģionā un transplantējamo orgānu apmaiņas sistēmu. Valdības tiek aicinātas pastiprināti koordinēt neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu robežpilsētās un robežu tuvumā.

Dokumentā, kas pieņemts, noslēdzot kārtējo BA sesiju, formulēta arī virkne citu aicinājumu nacionālām valdībām ekonomikas jomā, sociālajā un veselības aprūpes sfērā, kā arī zinātnē un pētniecībā.   

Noslēdzot sanāksmi, trīs Baltijas valstu parlamentu deleģētie deputāti vienojās arī par BA nākamā gada prioritārajiem darba virzieniem. Igaunijas prezidentūras laikā noteiktās prioritātes būs reģiona ilgtspējīga attīstība, cilvēkkapitāls un uz zināšanām balstīta ekonomika, sabiedrības drošība, kā arī kopīgie infrastruktūras un enerģētikas projekti.

Parlamentārieši noteica prioritātes arī BA un Baltijas Ministru padomes sadarbībai 2011.gadā. Par prioritātēm šajā jomā nākamgad atzītas enerģijas drošība un reģionālā enerģijas tirgus attīstība, uz zināšanām balstītas ekonomikas attīstība, kā arī infrastruktūras attīstība - Rail Baltica, Via Baltica - un citas transporta un tranzīta aktualitātes. 

2010.gadā BA prezidējošās valsts funkcijas pārņems Igaunija. Par asamblejas prezidentu uz gadu šodien tika ievēlēts Trivimi Velliste.

BA nākamā, 30.sesija notiks 2011.gada 24.un 25.novembrī Tallinā, Igaunijā.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm. Baltijas Asambleja pauž kopīgu nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. Baltijas Asambleju veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katra Baltijas valstu parlamenta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā