Saeimā lems par valsts budžeta sasaisti ar vidēja termiņa plānošanas dokumentiem

(19.10.2010.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien, 19.oktobrī, nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā grozījumus Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz ciešāku gadskārtējā valsts budžeta sasaisti ar vidēja termiņa plānošanas dokumentiem, lai ieviestu Nacionālajā attīstības plānā noteiktos mērķus. 

Piedāvātās izmaiņas paredz, ka Ministru kabinetam katru gadu būs jāizstrādā Vidēja termiņa budžeta ietvara likums trim gadiem saskaņā ar Nacionālo attīstības plānu. Tajā jāietver valdības fiskālās politikas mērķi vidējam termiņam, kā arī veicamie pasākumi un sasniedzamie rezultāti mērķu sasniegšanai. Tāpat Vidēja termiņa budžeta ietvara likuma projektā būs jānorāda valsts budžeta ieņēmumu prognozes un deficītu līmeņi, kā arī maksimāli pieļaujamais valsts budžeta izdevumu kopapjoms.

Vidēja termiņa budžeta ietvara likums valdībai Saeimā būs jāiesniedz līdz 25.maijam.

Komisijas rosinātās izmaiņas Likumā par budžetu un finanšu vadību arī paredz, ka gadskārtējais valsts budžeta likums būs jāizstrādā saskaņā ar Vidēja termiņa budžeta ietvara likumu un atkāpes pieļaujamas tikai atsevišķi noteiktos gadījumos. Valsts budžeta likumu projektu paketes paskaidrojumos būs jānorāda arī informācija par sasniedzamajiem darbības rezultātiem atbilstoši Vidēja termiņa budžeta ietvara likumā noteiktajiem vidēja termiņa budžeta mērķiem un prioritārajiem attīstības virzieniem.

Ņemot vērā, ka jaunais plānošanas periods Nacionālajam attīstības plānam sākas 2014.gadā, plānots, ka grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī. Pamatojoties uz Vidēja termiņa budžeta ietvara likumu 2014.-2016.gadam, būs jāizstrādā 2014.gada valsts budžeta likums. 

Patlaban Nacionālais attīstības plāns nav sasaistīts ar pieejamajiem finanšu līdzekļiem vidējam termiņam un tas praktiski netiek izmantots vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvara un tam sekojošā gadskārtējā valsts budžeta izstrādē, norāda grozījumu autori.

Izmaiņas plānotas arī Attīstības plānošanas sistēmas likumā, par kuru tālāko virzību Saeimā ceturtdien, 21.oktobrī, lems Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Grozījumus Likumā par budžetu un finanšu vadību un Attīstības plānošanas sistēmas likumā iniciēja Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes vadītā darba grupa, kurā strādāja arī valsts kontroliere Inguna Sudraba, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš, Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš, kā arī Nacionālā attīstības plāna īstenošanas uzraudzības apakškomisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā