Saeima groza Ventspils un Rīgas brīvostu likumus

(14.10.2010.)

Saeima ceturtdiena, 14.oktobrī, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus Rīgas brīvostas likumā un Ventspils brīvostas likumā, precizējot uzņēmējdarbības nosacījumus šo ostu teritorijās.

Likumu izmaiņas nosaka, ka Rīgas un Ventspils brīvostu teritorijā komercdarbību varēs veikt gan licenzētas kapitālsabiedrības, gan komersanti, kas ar ostas pārvaldi būs noslēguši līgumu.

Regulējot ar zemi saistītās tiesiskās attiecības, noteikts, ka brīvostas pārvaldes iznomāto zemi tālāk nodot apakšnomā drīkst tikai ar pārvaldes atļauju.

Ja kāda no brīvostās licenzētajām kapitālsabiedrībām pārkāpj normatīvajos aktos vai līgumā noteiktās prasības, tad ostas pārvalde var pirms termiņa izbeigt līgumu un anulēt uzņēmuma atļaujas. Vērtējot līguma izbeigšanu, brīvostas pārvaldei būs jāaicina kapitālsabiedrība sniegt paskaidrojumu. Taču paskaidrojuma nesniegšana nebūs šķērslis, lai ostas pārvalde pieņemtu lēmumu par līguma izbeigšanu.

Brīvostu darbību regulējošie likumi saskaņoti ar Administratīvā procesa likumu, nosakot, ka ostu valdes pieņemto lēmumu pārsūdzēšana neaptur to izpildi.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā