Saeima pieņem jaunu regulējumu nekustamā īpašuma atsavināšanai sabiedrības vajadzībām

(14.10.2010.)

Saeima ceturtdien, 14.oktobrī, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma jaunu likumu, kas paredz tiesisko regulējumu gadījumos, kad nepieciešama nekustamā īpašuma atsavināšana sabiedrības vajadzībām.

Valsts pamatlikums aizsargā tiesības uz īpašumu, tajā pat laikā izņēmuma gadījumos pieļaujot tā piespiedu atsavināšanu uz atsevišķa likuma pamata.

Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likums paredz, ka nekustamo īpašumu var atsavināt, ja tas nepieciešams valsts aizsardzības, vides aizsardzības, veselības aizsardzības vai sociālās nodrošināšanas vajadzībām, sabiedrībai nepieciešamu kultūras, izglītības un sporta objektu, inženierbūvju un inženierkomunikāciju būvniecībai vai transporta infrastruktūras attīstībai, kā arī citu sabiedrības vajadzību nodrošināšanai, ja šis mērķis nav sasniedzams ar citiem līdzekļiem.

Jaunais likums regulēs ne tikai piespiedu atsavināšanas procesu, bet arīdzan zemes un ēku labprātīgu atsavināšanu sabiedrības vajadzībām, kas patlaban notiek civiltiesiskā ceļā. Katrai institūcijai izveidojusies sava prakse šādu jautājumu risināšanā, tādēļ īpašniekam nav skaidri labprātīgas atsavināšanas nosacījumi un tiesiskās sekas.

Likums paredz ieviest vienotus taisnīgas atlīdzības noteikšanas kritērijus un skaidras atsavināmā īpašuma īpašnieka tiesības. Patlaban nav noteikta arī procedūra, kā īpašnieks tiek informēts par atsavināšanu un ar to saistītiem procesiem.

Jaunais regulējums risinās arī patlaban aktuālo problēmu, ka gadījumā, ja īpašnieks nepiekrīt piedāvātajam atlīdzības apmēram, projekta uzsākšana tiek būtiski kavēta, jo īpašuma tiesības par labu valstij vai pašvaldībai var nostiprināt pēc tam, kad par īpašumu ir samaksāta atlīdzība. Patlaban problēmas ir arī ar atsavinātā nekustamā īpašuma atbrīvošanu, jo nereti iestādei jāiesaistās ilgstošos tiesu procesos, lai saņemtu nolēmumu, uz kura pamata īpašumu var atbrīvot piespiedu kārtā.

Jaunais likums regulēs nekustamā īpašuma atsavināšanas kārtību, atlīdzības noteikšanas un apstrīdēšanas kārtību, atlīdzības izmaksāšanu, kā arī atsavinātā nekustamā īpašuma atgriešanu.

Patlaban nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām vēl regulē atjaunotais 1923.gada likums „Par nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām”.

Paredzēts, ka Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likums stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt