Saeima konceptuāli atbalsta ikgadējās ārpolitikas debates Saeimā

(23.09.2010.)

Saeima ceturtdien, 23.septembrī, 1.lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz ikgadēju debašu rīkošanu Saeimā par Latvijas ārpolitiku.

Grozījumi Saeimas kārtības rullī paredz noteikt, ka ārlietu ministrs ne vēlāk kā 16.janvārī iesniedz Saeimai ikgadējo ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību Latvijas ārpolitikā. Paredzēts, ka ministra ziņojuma uzklausīšana un ārpolitikas debates Saeimā notiek Latvijas Republikas starptautiskās (de jure) atzīšanas dienai tuvākajā Saeimas sēdē.

Ar likumdošanas iniciatīvu Saeimā rīkot ikgadējas ārpolitikas debates klajā nākusi Saeimas Ārlietu komisija sadarbībā ar Ārlietu ministriju.

Ņemot vērā Saeimas iesaisti ārpolitikas uzdevumu definēšanā un īstenošanā, ļoti būtiski ir nodrošināt aktīvu un konstruktīvu dialogu starp parlamenta un valdības pārstāvjiem, norāda likumprojekta autori. Paredzot iespēju reizi gadā ārlietu ministram uzstāties ar ziņojumu Saeimas plenārsēdē un diskutēt par valdības paveikto un plānotajiem uzdevumiem, tiek radīts ietvars parlamentārām diskusijām un viedokļu saskaņošanai par būtiskiem ārpolitikas virzieniem, ņemot vērā starptautiskās dienaskārtības aktualitātes. Tādējādi tiks nodrošināta efektīvāka parlamentārās kontroles īstenošana ārlietu jomā. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt