Saeimas komisija iepazīstas ar Beļģijas ES prezidentūras prioritātēm

(15.09.2010.)

Latvijai gan aktīvi jāaizstāv savas nacionālās intereses Eiropas Savienībā (ES), gan arī jāsniedz savs ieguldījums ES kopējās politikas veidošanā, lai palīdzētu ES nostiprināties kā vienam no pasaules vadošajiem politiskajiem un ekonomiskajiem spēkiem. To trešdien, 15.septembrī, iepazīstoties ar Beļģijas ES prezidentūras prioritātēm, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

„Ļoti ceru, ka Latvija izmantos visas iespējas, lai aizstāvētu savas intereses, kā arī, lai aktīvi līdzdarbotos šajā prezidentūras pusgadā, kurā Eiropas Savienību vada Beļģija,” teica V.Paegle. „Šobrīd būtiski ir visām dalībvalstīm sadarboties, lai Eiropas Savienība būtu ekonomiski spēcīgs globālais spēlētājs.”

Ar Beļģijas prioritātēm laika posmā no 2010.gada 1.jūlija līdz 31.decembrim, kad tā vada ES Padomi, šodien Saeimas Eiropas lietu komisiju iepazīstināja Beļģijas Karalistes vēstnieks Latvijas Republikā Leopolds Merks (Leopold Merckx). Savukārt Spānijas Karalistes vēstnieks Latvijas Republikā Paulino Gonsaless Fernandess-Koruhedo (Paulino González Fernández-Corugedo) un Ungārijas Republikas pagaidu pilnvarotais lietvedis Latvijas Republikā Ištvāns Lajošs Māņi (Izstván Lajos Mányi) sniedza ieskatu arī savu valstu ES prezidentūru prioritātēs.  
 
Beļģija vēlas ar nosvērtu un pragmatisku darbu palīdzēt ES rast izeju no globālās finanšu krīzes radītajām grūtībām, norādīja Beļģijas vēstnieks L.Merks. Vēstnieks uzsvēra Beļģijas lielo pieredzi ES Padomes darba vadīšanā, jo šī ir jau Beļģijas 12.prezidentūra. Kā lielāko prezidentūras pusgada izaicinājumu viņš minēja cīņu ar finanšu krīzi. Nepieciešams nostiprināt Eirozonu valstu finanšu stabilitāti, atjaunot budžeta disciplīnu, stimulēt nodarbinātību un pastiprinātu uzmanību pievērst izglītībai un zinātnei, kā galvenajiem inovatīvas ekonomikas veidošanas instrumentiem.    

Būtiskas Beļģijas prezidentūras prioritātes ir arī ES paplašināšanās procesa turpināšana un ES attiecības ar citām globālās politikas lielvarām - notiks ES un ASV, Ķīnas, Indijas, Brazīlijas līderu tikšanās, sacīja L.Merks. Pavisam prezidentūras pusgada laikā plānoti vairāk nekā 500 dažāda ranga pasākumi, no tiem 27 ES Padomes sanāksmes un 16 neformālas ES ministru tikšanās.

Fotogrāfijas no sēdes pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157624835840761/
Video no sēdes pieejams: https://www.youtube.com/SaeimaSAB#p/a/u/0/DesJgEhBmBA
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt