Izglītības komisija: mācību gads sācies sekmīgi

(08.09.2010.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien, 8.septembrī, ar izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi pārrunājot jomas aktualitātes, pārliecinājās, ka jaunais mācību gads skolās sācies veiksmīgi.

„Lai arī dažās skolās nepabeigtu būvniecības darbu dēļ jāsaskaras ar neērtībām, visās skolās uzsākts mācību process, un gads sagaidīts ar optimistiskām ziņām par lielāku finansējumu,” atzina komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš.

Deputāti šodien noskaidroja, ka provizoriski audzēkņu skaits vispārējās izglītības iestādēs šogad būs par vairākiem tūkstošiem mazāks nekā iepriekšējā mācību gadā. Tas izskaidrojams gan ar demogrāfisko situāciju, gan Latvijas iedzīvotāju emigrāciju.

Pieaudzis sākumskolas audzēkņu skaits, un stabils pieaugums gaidāms arī nākamajos gados. Taču tuvākajos gados salīdzinoši strauji saruks vidusskolēnu skaits, tādēļ pakāpeniski turpināsies skolu tīkla optimizācija.

Šogad būtiski pieaudzis to jauniešu skaits, kuri pēc pamatskolas beigšanas mācības turpina profesionālajās izglītības iestādēs. To izvēlējušies teju 42 procenti absolventu, savukārt pagājušogad tie bija 34 procenti.

Turpinās principa „nauda seko skolēnam” pilnveidošana. Arī šogad nauda skolēnam seko līdz novadam un pašvaldības ietvaros tiek pārdalīta. Ar septembri paaugstināti atalgojuma koeficienti piemēroti ģimnāziju metodistiem un pedagogiem, kuri īsteno speciālās izglītības programmas vai mācību priekšmetu pasniedz padziļināti, noskaidroja komisija.

Šogad daļā skolu uzsākta sešgadīgo bērnu apmācība pirmajā klasē. Skolās tiek veikta programmas aprobācija, un sešgadīgo obligāta apmācība netiks uzsākta bez rūpīga sagatavošanās perioda, teica T.Koķe, atgādinot, ka formālā izglītība visā Eiropā tiek uzsākta piecu vai sešu gadu vecumā.

T.Koķe uzsvēra, ka dramatiskā finanšu samazinājuma dēļ pagājušais gads skolām bijis smags, taču daudz darīts, lai piesaistītu Eiropas Savienības fondu līdzekļus. Iepriekšējais mācību gads noslēdzies ar labākiem pārbaudījumu rezultātiem, un labākas sekmes eksāmenos uzrādījuši arī skolēni reorganizētajās skolās.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde