Rosina Saeimā ieviest ikgadējas ārpolitikas debates

(08.09.2010.)

Saeimas Ārlietu komisija rosina grozīt Saeimas kārtības rulli, paredzot ikgadēju debašu rīkošanu par Latvijas ārpolitiku.

Ārlietu komisija piedāvā Saeimas kārtības rullī noteikt, ka ārlietu ministrs ne vēlāk kā 16.janvārī iesniedz Saeimai ikgadējo ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību Latvijas ārpolitikā. Sagatavotie likuma grozījumi paredz, ka ministra ziņojuma uzklausīšana un debates Saeimā notiek Latvijas Republikas starptautiskās (de iure) atzīšanas dienai tuvākajā Saeimas sēdē.

Komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš atgādina, ka par ārlietām veltītu parlamentāro debašu uzsākšanas lietderību ticis runāts jau teju desmit gadus.

„Šādas ikgadējas debates būtu laba iespēja dažādiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem paust redzējumu par Latvijas ārpolitiku, jo līdz šim parlamentā par ārlietām runāts salīdzinoši maz. Uzklausot ārlietu ministra ziņojumu, deputāti varētu vērtēt, cik sekmīgi Latvijai izdevies aizstāvēt savas nacionālās intereses starptautiskajā arēnā, kā arī cik lielā mērā valsts ārpolitika veicinājusi ekonomikas attīstību. Šādu parlamentāro debašu rīkošana ir būtiska gan no sabiedrības informēšanas, gan arī varas vertikāles viedokļa, ņemot vērā, ka Latvijas ir parlamentāra republika” uzskata Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Komisija grozījumus Saeimas kārtības rullī lūgs iekļaut jau 9.septembra Saeimas sēdes darba kārtībā un izskatīt divos lasījumos kā steidzamus. 

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā