Juris Dalbiņš tiekas ar Gruzijas aizsardzības ministra vietnieku

(27.08.2010.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš piektdien, 27.augustā, tikās ar Gruzijas aizsardzības ministra vietnieku Nodaru Kharšiladzi (Nodar Kharshiladze) un viņa vadīto delegāciju. 

„Gruzija ir mūsu draugs, mēs esam gatavi stāstīt par savu pieredzi un atbalstīt jūs reformu procesā. Mēs paši nepārtraukti pilnveidojam savas valsts pārvaldes sistēmu un labprāt nododam šo pieredzi arī citiem,” sveicot viesus Saeimā, sacīja J.Dalbiņš.

N.Kharšiladze pateicās par iespēju iepazīt Latvijas pieredzi, norādot, ka delegāciju īpaši interesē parlamenta komisijas vieta un loma valsts aizsardzības sistēmā.

Gruzijas pārstāvji vēlējās zināt, cik lielā mērā parlamenta komisija ir iesaistīta aizsardzības budžeta sagatavošanas procesā, norādot, ka radniecīgās Gruzijas parlamenta komitejas deputātiem nav pieejas klasificētai informācijai, kas liedz pilnvērtīgi vērtēt budžeta projektu. Stāstot par budžeta apspriešanas procesu Saeimā, J.Dalbiņš uzsvēra, ka komisija rūpīgi seko budžeta situācijai pārraudzības iestādēs visa gada garumā un, ja saskata problēmas, lūdz valdību nekavējoties tās risināt.

N.Kharšiladze interesējās, vai nozares ministriem ir pienākums, stājoties amatā, apmeklēt parlamenta atbildīgo komisiju un iepazīstināt to ar savu redzējumu par nozares attīstību. J.Dalbiņš norādīja, ka Saeimas komisijas ikdienā cieši sadarbojas ar nozaru ministriem un, ja nepieciešams, arī aicina uz komisiju sēdēm. Latvija ir parlamentāra valsts un valdības locekļi par savu darbu atbild parlamenta priekšā. 

Komisijas vadītājs viesiem pastāstīja arī par komisijas korupcijas novēršanas uzraudzības funkciju, atzīmējot, ka komisija cieši sadarbojas ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, un kā vienu praktiskā darba piemēru minēja ministriju sagatavoto pretkorupcijas pasākumu plānu izvērtēšanu komisijā. 

Atbildot uz jautājumu par to, kas valsts aizsardzības sistēmā mainīsies pēc oktobrī gaidāmajām vēlēšanām, J.Dalbiņš pauda pārliecību, ka šajā jomā krasas pārmaiņas nenotiks un Latvija turpinās iesāktos darbus kā pilntiesīga NATO dalībvalsts.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima
Video no tikšanās pieejams:
https://www.youtube.com/SaeimaSAB#p/a/u/0/CPoD5klaR-M
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt