Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze uzrunā pasaules parlamentu priekšsēdētājus

(20.07.2010.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze otrdien, 20.jūlijā, piedaloties 3.Pasaules parlamentu priekšsēdētāju konferencē Nāciju pilī Ženēvā, tās dalībniekus uzrunāja par parlamentu lomu globālo krīžu pārvarēšanā. Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka „stabilākais ceļš uz cilvēku labklājību ir nodrošināms ar demokrātiju, funkcionējošu brīvo tirgu, atbildīgu valsts administrāciju un sociālo taisnīgumu”.

G.Daudze pauda pārliecību, ka tikai šo četru komponentu līdzsvarotībā valsts var gūt ilglaicīgus panākumus un būt globāli atbildīgs spēlētājs.

Savā uzrunā Saeimas priekšsēdētājs dalījās Latvijas pieredzē ekonomiskās un finanšu krīzes pārvarēšanā. „Pirms dažiem gadiem ekonomika plauka un šķita, ka nekas nevarēs apturēt mūsu uzņemto kursu un valsts attīstībai šķēršļu nebūs. Taču Latvijas priekšrocība - maza un atvērta ekonomika - izrādījās arī mūsu ievainojamības cēlonis,” teica G.Daudze.

„Lai cīnītos ar krīzes sekām un atkal nostādītu valsti uz ekonomiskās izaugsmes ceļa, valdībai un parlamentam bija jāpieņem sarežģīti un bieži vien nepopulāri lēmumi,” skaidroja Saeimas priekšsēdētājs. „Sarežģītos apstākļos izšķiroša bija spēja panākt politisko vienprātību, lai pieņemtu lēmumus, kas nepieciešami valsts attīstībai ilgtermiņā un nevis lai uzlabotu viena vai otra politiskā spēka reitingus.” Viņš atzīmēja pilsoniskās sabiedrības lomu, kurai jāatpazīst populisms un jāvērtē, vai attiecīgais lēmums patiesi atbilst valsts ilgtermiņa interesēm.

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze no 19. līdz 21.jūlijam uzturas darba vizītē Ženēvā (Šveice), kur piedalās 3.Pasaules parlamentu priekšsēdētāju konferencē. Tajā vairāk nekā 150 parlamentu vadītāji debatē par aktuālajiem politiskajiem un ekonomiskajiem izaicinājumiem.

Konferences dienaskārtībā ir tādi jautājumi kā globālu standartu izstrāde demokrātiskiem parlamentiem, Starpparlamentu savienība un tās saiknes ar ANO stiprināšana, kā arī parlamentu loma un uzdevumi globālās krīzes pārvarēšanā.

Konferenci organizē Starpparlamentu savienība, kas dibināta 1889.gadā un apvieno 155 valstu parlamentus. Iepriekšējā Pasaules parlamentu priekšsēdētāju konference norisinājās 2005.gadā Ņujorkā.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā