Tautsaimniecības komisija: jaunais Maksātnespējas likums viesīs skaidrību kreditoru - kredītņēmēju attiecībās

(08.07.2010.)

Jaunais Maksātnespējas likums ļaus kredītņēmējiem maksimāli ātri nokārtot parādsaistības un atgūt maksātspēju, savukārt kreditoriem - ātrāk atgūt savus līdzekļus. Jaunais likums nesīs skaidrību kreditoru un kredītņēmēju attiecībās un būs izdevīgs abām pusēm, uzskata Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Komisijas priekšsēdētājs noliedz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, ka jaunais Maksātnespējas likums izstrādāts nekustamā īpašuma spekulantu aizsardzībai. „Pašlaik saceltā ažiotāža ap jauno Maksātnespējas likumu ir acīmredzams banku spiediens, lai panāktu sev labvēlīgu rezultātu. Diemžēl arī plašsaziņas līdzekļos pārsvarā dominē tikai vienpusīgs, ieinteresētās puses viedoklis,” norāda V.A.Krauklis.

„Pie šī likuma ir strādāts ilgstoši, uzklausot visas puses. Komisijas darba grupā tika plaši pārstāvētās gan bankas, gan kredītņēmēju asociācijas, administratoru un Tieslietu ministrijas pārstāvji, kā arī citi eksperti, kas strādājuši ar maksātnespējas jautājumiem. Rezultātā tapis sabalansēts likums, kurā lielākā atbildības nasta ir uzlikta tieši bankām, nevis fiziskajām personām,” uzsver komisijas priekšsēdētājs.

V.A.Krauklis pauž pārliecību, ka kreditēšanas buma laikā tieši banku agresīvā reklāma un cīņa par tirgus sadali bijusi iemeslu daudzu kredītu vieglprātīgai izsniegšanai. „Līdz ar to nav nedz godīgi, nedz arī saprātīgi patlaban prasīt, lai par to atbild tikai kredītņēmēji,” akcentē komisijas priekšsēdētājs.

Saeimas komisija pirmdien, 12.jūlijā, turpinās darbu pie priekšlikumu izskatīšanas Maksātnespējas likuma otrreizējai caurlūkošanai.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt