Saeimas komisija: NRTP tomēr nebūs tiesību apturēt raidorganizāciju darbību

(13.05.2010.)

Nacionālajai radio un televīzijas padomei nebūs tiesību apturēt raidorganizācijas darbību, ja padome būs konstatējusi pārkāpumus priekšvēlēšanu aģitācijā. Par to ceturtdien, 13.maijā, vienojās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti, pārbalsojot priekšlikumu grozījumiem likumā „Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām”, kas šādas tiesības paredzēja.

Komisija šodien izskatīja Saeimas Juridiskā biroja atzinumu, kurā norādīts, ka raidorganizācijas darbības apturēšana bez iepriekšēja brīdinājuma būtiski ierobežotu attiecīgās raidorganizācijas tiesības uz vārda brīvību, un tas ir pretrunā ar Satversmi. Turklāt nepamatota lēmuma gadījumā, ņemot vērā nozares specifiku, raidorganizācijai varētu rasties būtisks tiesību aizskārums, kas būtu atlīdzināms no Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) budžeta vai valsts budžeta, ja padome šos zaudējumus nespētu segt. Juridiskais birojs arī norāda, ka nav regulējuma, kas paredzētu iespēju efektīvi kontrolēt NRTP pieņemtos lēmumus.

Atzinumā arī paustas šaubas, vai NRTP spēs salīdzinoši īsā laikā savākt nepieciešamos pierādījumus, lai konstatētu slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju, par kuras izvietošanu jau ir saņemta atlīdzība. Šis ir ilgstošs un laikietilpīgs process, turklāt jāņem vērā, ka praksē to parasti var konstatēt, veicot operatīvās darbības, bet padome nav operatīvās darbības subjekts, norāda Juridiskais birojs.

Tāpat atzinumā norādīts, ka disciplinēt raidorganizācijas un novērst priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumu risku var ar citiem līdzekļiem, kas mazāk ierobežotu indivīda tiesības. Piemēram, pilnveidojot administratīvo sodu sistēmu vai izsakot raidorganizācijai brīdinājumu par likuma pārkāpumu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā